Когато говорим за Илон Мъск и за коли, със сигурност първо се сещаме за неговите електрически автомобили, с които предизвика революция в бранша. Но ако днес виждаме милиардера да сяда най-често зад волана на някоя автономна Tesla, за да направи показно, то за ежедневието си той предпочита малко по-различен тип коли.

BMW 320i

Този вече доста ретро модел от 1988 г. е първата кола, която Мъск си купува. Годината е 1994, цената е едва 1400 долара. Возилото не е в никак добро състояние, но Илон сам го стяга. И го ползва две години, докато един от стажантите му не предизвиква инцидент, който е и краят за беемвето.

Снимка 394631

Източник: iStock

Jaguar E-Type 

Когато получава първия бонус от първата си компания Zip2, Мъск сбъдва една своя детска мечта - да притежава Jaguar E-Type от 1967 г. Тази мечта му струва цели 40 хиляди долара. Въпреки че на пръв поглед това са едни добре похарчени пари, Мъск е споделял, че колата му е създавала много ядове.

Снимка 394633

Източник: iStock

McLaren F1

Когато продава PayPal, Мъск се възнаграждава с поредната скъпа и доста бърза играчка. Спортният автомобил за крупна сума използва за ежедневно возило, но успява да се наслади на шофирането му едва за 11 хиляди мили, след което колата отива за скрап заради сериозен удар. Май не му върви...

Lotus Esprit

Преди три години, когато вече натрупа сериозно богатство, Мъск се поглези с една специална кола. Моделът Lotus Esprit сме виждали в един от филмите за Джеймс Бонд, а става притежание на предприемача благодарение на един аукцион и срещу сумата от 997 000 долара.

Мъск е очарован от това как колата се превръща в подводница във филма за тайния агент. Но след това остава неприятно изненадан, че това всъщност е художествена измислица. амбицира се обаче сам да направи необходимите промени по колата и да я покара и под вода, пише Business Insider.

Audi Q7

По време на едно видео с разходка из дома на Мъск от 2012 г. по-наблюдателните забелязаха, че в автопарка му се подвизава един SUV модел на Audi. А и самият той е обяснявал в интервюта, че заради Q7-цата и неудобните й врати е решил да направи тези на Tesla, които позволяват отваряне при тесни пространства.

Илон Мъск и NASA - какви проблеми си навлече заради една цигара

Как Мъск разгневи NASA

NASA започва проверки на SpaceX и Boeing

Porsche 911

Спортното возило също бе забелязано в дома на Илон преди години. Каква е съдбата му към днешна дата обаче не знаем.