Миналият месец стана ясно, че принц Андрю вече официално е обвиняем по дело за сексуално насилие. Нападките срещу един от синовете на Елизабет Втора и принц Филип са в публичното пространство от години, но сега пред него стои реалната опасност да попадне зад решетките, ако бъде признат за виновен.

Принц Андрю, делото за изнасилване и ще бъде ли отлъчен от кралския двор

Двойните стандарти в кралския двор

Каква ще е съдбата на принц Андрю

И докато се коментира съдбата на принц Андрю и това дали ще бъде отлъчен от кралския двор (въпреки че той вече сам се отказа от представителните си функции), в британските медии бе публикувана любопитна информация за това как майка му, кралицата, се опитва да му помогне.

Според информация на Daily Telegraph, Елизабет Втора се е съгласила да плати всички разноски по делото, както и хонорарите на най-добрите адвокати, само и само да измъкне сина си от срама и най-вече от затвора. И това най-вероятно ще й струва милиони, но тепърва ще се прави равносметка.

Снимка 482742

Източник: EPA/БГНЕС

Докато 61-годишният принц Андрю продължава категорично да отрича всички обвинения към себе си, кралицата използва за финансиране на защитата му частни средства, идващи от имението в херцогство Ланкастър, което притежава.

Принц Андрю, Джефри Епстейн и обвиненията в сексуални злоупотреби срещу сина на Елизабет II

Съдебни проблеми за принц Андрю

Синът на Елизабет II е обвиняем в сексуално насилие

Тези действия на Елизабет Втора може да не се харесват на всички членове на кралското семейство, но е логично тя да осигури най-добрата защита на сина си, дори да не е напълно сигурна в неговата невинност. Все пак, на карта е заложена не само неговата съдба, но и репутацията на кралския двор, по която и без това има доста пукнатини в последно време.