Американският президент Джо Байдън и съпругата му - Джил Байдън, отдадоха почит преди ден на жертвите на стрелба в началното училище в град в Ювалди, Тексас.

Джо Байдън, Наоми Байдън, сватбата ѝ и празненствата в Белия дом

Къде ще отпразнува сватбата си Наоми Байдън

Не всеки може да си го позволи

На 24 май, 18-годишен въоръжен младеж нахлува в училището в Ювалди, влиза в една от класните стаи и застрелва 21 души - 19 ученици и двама учители.

Президентската двойка постави букети с цветя пред импровизирания мемориал пред училището и сведе глава пред невинните жертви, пише CNN.

След като се ръкуваха с губернатора на Тексас - Грег Абът, Байдън и съпругата му разговаряха и с част от персонала на училището. По-късно двойката присъства на възпоменателна литургия в католическата църква, посветена на загиналите деца, след което се срещна насаме със семействата им.

Президентът на Щатите и неговата съпруга не са единствените публични личности, които изразиха почита и съпричастността си към жертвите.

Малко преди тях, холивудската звезда Матю Маконъхи се завърна в родния си град Ювалди, за да изрази лично отношението си към случилото се. Носителят на Оскар, който е роден в града и чиято майка преподавала в съседно училище, близо до това, в което се е разиграла трагичната сцена, посети и разговаря лично със служителите на училищния район.

"За пореден път трагично доказахме, че не сме отговорни и достатъчно узрели за правата, които ни се предоставят - като жители на демократична държава", написа той в Instagram. "Като американци, тексасци, майки и бащи, е време е да преоценим, пренаредим ценностите си и да намерим общ език над тази опустошителна американска реалност, която трагично се превърна в проблем на нашите деца."

Освен посещението на Матю Макконъхи, още една изненадваща визитита в Ювалди предизвика вниманието на обществеността. Става дума за Меган Маркъл, херцогинята на Съсекс, която посети града, за да поднесе цветя на възпоменателния мемориал.

Меган Маркъл, Ювалди, Тексас  и посещението с цел почит на жертвите на стрелба в начално училище

Нещастието, което остави Меган Маркъл безмълвна

Състраданието на една херцогиня

Други известни личности, сред които Ким Кардашиян, Селена Гомес и Хали Бери, изпратиха своите съболезнования на семействата на загиналите.