Някои казват, че великите умове мислят еднакво и в това със сигурност има доза истина. Но когато става дума за идеи и бизнес за милиарди, на никого не му е приятно да му дишат във врата. При големите риби правила не съществуват, а конкуренцията е наистина жестока.

Особено когато говорим за Илон Мъск и Джеф Безос - собственици на бизнес империи, които със своите проекти създават бъдещето на всички. И докато най-богатият човек на света разчита най-вече на онлайн търговията, за да трупа състояние, основателят на Tesla и SpaceX e човекът с иновативните идеи, които се превръщат в реалност.

Затова и не е никаква изненада, че Мъск не одобрява поредния ход на Безос - да стане собственик на компанията Zoox, която произвежда автономни автомобили. За нея той е платил 1.2 милиарда долара, а сделката е финализирана в края на миналата седмица.

Снимка 485926

Източник: Twitter / Best Cars

Така двамата милиардери ще бъдат преки конкуренти в бранша, в който Tesla вече има сериозна преднина. Мъск не пропусна да коментира новината в профила си в Twitter и определи Безос като "copycat" - имитатор. Зад този коментар пък се крие малко по-дълга история.

Миналата година собственикът на Tesla обеща публично, че до средата на 2020 г. всички автомобили на марката ще бъдат изцяло автономни и няма да се нуждаят от човешки контрол.

Тогава съоснователят на Zoox Джеси Левинсън заяви, че това просто няма как да се случи, защото технологиите в компанията на Мъск не са толкова напреднали. И се оказа прав...

Tesla, соларните панели Tesla Solar, подобренията по тях и по-ниската им цена

Соларните панели на Tesla - все по-мощни и достъпни

Сериозна заявка

Именно по тази причина Илон Мъск приема бизнес решението на Безос да закупи точно тази компания като директен сблъсък. А собственикът на Amazon отдавна обмисля сделката, като основната му идея е автономните коли да разнасят практиките от сайта за онлайн търговия. Е, за в бъдеще нищо не се знае.