На 11 юли Ричард Брансън стана първият човек, полетял до ръба на Космоса с ракета на собствената си компания. Девет дни по-късно, на 20 юли, Джеф Безос направи същото, като с още трима души екипаж прекара няколко минути в условията на нулева гравитация.

Ричард Брансън, Virgin Galactic и полетът на милиардера в Космоса

Брансън покори Космоса преди Безос и Мъск

Сбъдна детската си мечта

След успешното си връщане на Земята, милиардерите споделиха своите вълнения от сбъдването на детските си мечти. А някои започнаха да си задават въпроса дали сега Безос и Брансън вече могат да се наричат астронавти.

В деня, в който основателят на Amazon и Blue Origin полетя извън орбита на нашата планета, от Федералната авиационна администрация на САЩ публикуваха нова заповед, в която присъстват и критериите за това някой да се нарече астронавт.

Снимка 539665

Източник: EPA/БГНЕС

Да, Безос полетя на повече от 50 мили над повърхността на Земята, но не отговаря на някои други критерии на институцията. Според тях, астронавтите участват в дейности по време на полета, които са "от съществено значение за обществената безопасност" или допринасят за "безопасността на хората по време на космически полет".

Освен това, астронавтът трябва да отговаря на изискванията за екипаж и да е преминал обучение съгласно федералните разпоредби. От администрацията тепърва ще уточняват какво имат предвид под въпросните дейности, които се изискват от летящите в Космоса, но Безос надали има шанс да се класира за това призвание.

Снимка 538703

Източник: Twitter / Richard Branson

Изпълнителният директор на Blue Origin Боб Смит обясни още преди изстрелването на ракетата, че Безос и неговите спътници наистина няма какво да правят по време на полета, защото това е автономно превозно средство, цитират го от BBC.

Джеф Безос, Blue Origin, New Shepard и първият пътнически полет на компанията в Космоса

И Джеф Безос полетя в Космоса

Четири минути, които променят живота ти

Сър Ричард Брансън обаче има шанс да получи възможността да се нарече астронавт. Преди да полети в Космоса, той изкара лиценз за летене, а по време на полета е участвал в тестове, докато двамата пилоти направляват космическия кораб.