На всички е ясно, че Доналд Тръмп не е от хората, които си мерят приказките. Неговата основна трибуна е Twitter, но преди около два месеца той за пръв път усети, че не е недосегаем и съществува някой, който да успее да му наложи цензура.

Twitter, Доналд Тръмп и как социалната мрежа го обвини в лъжа

Когато обвинят Доналд Тръмп в лъжа

Американският президент е много ядосан

В социалната мрежа на Джак Дорси една поредна публикация на държавния глава на САЩ във връзка с предстоящите избори и гласуването по пощата бе означена с удивителна, което е сигнал за потребителите да не се доверяват напълно на нейното съдържание и да го проверят в други източници.

Разбира се, това вбеси Тръмп, който заговори за цензура и дори се закани, че може да спре работата на социалните мрежи, ако не му позволят да изказва свободно мнението си. На фона на този скандал се разрази и друг, в който главно действащо лице се оказа Марк Зукърберг.

Снимка 491124

Източник: GettyImages

Основателят на Facebook заяви категорично, че няма намерение да трие и цензурира постове на държавния глава, въпреки съмненията, че той може да провежда подвеждаща пропаганда. Но основателят на социалната мрежа бе на мнение, че всеки сам може да прецени на какво да вярва, а свободата на словото е над всичко.

И така до вчера, 5 август, когато се случи това, което мнозина не очакваха, но на което се надяваха. Facebook за пръв път премахна публикация на Тръмп. Тя е откъс от негово интервю, в което казва, че училищата трябва да отворят наесен, защото децата са "почти имунизирани" срещу COVID-19.

Действието е предприето заради подвеждащата и невярна информация, разпространението на която е срещу правилата на социалната мрежа. А те явно вече важат с пълна сила и за американския президент, предава CNBC.

Доналд Тръмп, Facebook и защо служители на компанията излязоха на протест

Тръмп и Зукърбърг изкараха служителите на Facebook на протест

Какво предизвика недоволството

Промяната в настроението може би се дължи на отлива на рекламодатели заради нежеланието на Facebook да цензурира расистките коментари на Тръмп. Междувременно Twitter продължава своята безмилостна кампания срещу неверните твърдения и дори блокира официалния профил на предизборния щат на държавния глава докато не бе премахнато въпросното видео, свалено и от Facebook.