Свикнали сме всички официални нови от британското кралско семейство да идват от Бъкингамския дворец. Почти два века той е символ на монархията в страната и това беше мястото, обитавано от Елизабет Втора по време на царуването й.

Крал Чарлз, кралица Камила и специалните поздравителни картички, които изпращат

Традицията, която Чарлз и Камила възобновиха

Елизабет Втора би се радвала

Това обаче вероятно е на път да се промени. Защото някогашният принц Чарлз вече е крал Чарлз, а съпругата му Камила - кралица-консорт, но домът им за момента остава непроменен.

Двамата продължават да живеят в Кларънс Хаус в Лондон, а Чарлз пристига в Бъкингамския дворец единствено за официалните си задължения. Като например първата си среща с новия министър-председател на Великобритания Риши Сунак, която се състоя през отминаващата седмица.

Зад това решение не стоят някакви сантиментални причини, а съвсем логично решение. През 2016 г. беше съобщено, че в Бъкингамският дворец ще започнат ремонтни дейности по освежаването му на стойност около 400 милиона британски паунда.

Снимка 581765

Източник: GettyImages

Очаква се те да приключат през 2027 г. Но и тогава не е сигурно, че Чарлз и Камила ще решат да изоставят Кларънс Хаус за сметка на двореца, коментират от The Sunday Times. За момента кралското знаме се издига над Бъкингамския дворец и над Кларънс Хаус, когато Чарлз се намира в Лондон.

През изминалата седмица Чарлз за първи път "се възползва" от една традиция, въведена от кралица Виктория през 1843 г. Кралският гайдар свири на разсъмване в градината на Кларънс Хаус - изпълненията му сутрин служат вместо будилник на настоящия монарх на страната.

Припомняме, че последното емоционално изпълнение на кралския гайдар беше на погребението на кралица Елизабет Втора в замъка Уиндзор, когато под звуците на гайдата ковчегът й беше внесен в параклиса "Сейнт Джордж".