Йогата става все по-популярна през последните години. Това показва и елементарната статистика на фестивала Udaya Live, който се проведе в Правец и събра няколкостотин души от цял свят.

Първото издание, което все още не е фестивал, се случва преди 6 години. Тогава в снимките на най-новите йога практики в киноцентъра в Бояна се включват едва 18 ентусиасти. Към днешна дата бройката е умножена най-малко по 10, а събититето се превръща в 5-дневен фестивал. 

Снимка 309226

Източник: Автора

Акро-йогата е много атрактивна гледка 

Много са чужденците от цял свят, които идват в България специално за йога фестивала, който тази година се случи край езерото в Правец - прекрасно място, което съчетава планина, вода и въздух, всичко необходимо за едно истинско пътешествие към себе си.

Защото, както каза Емили-Клеър Хил - един от гост лекторите на Udaya Live, целта на йогата не е да имаме тънка талия и стегнато дупе, а да достигнем до хармония с вътрешното ни Аз. Тънката талия и дупето идват като следствие от заниманията.

Основният двигател на Udaya Live е изпълнителният директор на "Ню Бояна филм" Ярив Лернер, който сам е запален по йогата. Той практикува по три пъти седмично, като това е основният начин за него да избяга от стреса в напрегнатия филмов бизнес.

"Всички обичаме да пътешестваме по света, но йогата е път към вътрешния свят", смята той, който и тази година събра едни от най-добрите американски инструктори по йога, в нейните различни разновидности.

Снимка 309228

Източник: Автора

Поради характера на заниманието инструкторът по акро-йога Даниел Скот проведе индивидуални практики 

Виняса, кундалини, акро йога, практики за дишане, танци и общуване бяха събрани в рамките на петте дни в Правец, където атмосферата е повече от подходяща за пътуването в духовен, но и във физически план. Защото здравето, добрата кондициия, чистият въздух, природа и храна са здраво свързани с нашето по-добро общо състояние. А събирането на много хора, които търсят едно и също нещо, винаги помага за осъществяването на целта.

"Винаги е по-лесно, когато имаш подкрепа и съмишленици, с които се движите в една посока. Точно това се случва и на йога фестивала - събират се хора от всички краища на света с различни житейски опит, за да практикуват заедно едно и също нещо. Така се случва и истинската магия", сподели Лернер в интервю за телевизия In Live.

Един от най-атрактивните инструктори, които показаха своите практики, е Дилън Уорнър. Татуиран с едно огромно "ОМ" на ръката и бивш състезател по борба, той призна, че като истински спортист е подходил с леко недоверие към йогата. Сега той беше едно от новите имена във фестивала, но привлече огромен интерес.

Снимка 309224

Източник: Автора

Дилън показа чрез практиката си по виняса флоу как се преминава плавно от една поза в друга, съчетавайки дишане и движение в едно. "Това е динамична, силна и плавна практика, която има за цел да разкрие нашия творчески потенциал. Подходяща е за енергични хора, които се усещат в добра физическа активност."

Ребека Пфлаум, която накара хората дошли в Правец да се смеят и плачат от душа - всеки, воден от своите лични потребности, показа изкуството на кундалини йогата. Както самата тя сподели, преди близо 20 години, в една ранна сутрин, е посетила практика по кундалини и си е казала, че "това е най-налудничавото нещо", което е правила. Само че се е оказала толкова запленена, че ето я сега да преподава на хиляди хора.

Снимка 309232

Източник: Автора

Кундалини съчетава най-различни антистрес движения, дишане, музика и медитация, така че човек наистина има възможност да се види отвътре. И да се погрижи за себе си.

Акро-йогата на фестивала в Правец привлече основно чужденци. Изкуството на доверието в партньора очевидно има по-малко последователи у нас.

Снимка 309227

Източник: Автора

И въпреки че не е чак толкова популярна, акро-йогата е много красива практика, която изисква голяма доза физическа издържливост и в двамата партньори. Тази практика съчетава йога, акробатика и, разбира се, дишане. 

Снимка 309225

Източник: Автора

Най-общо казано, този вид йога се изпълнява от двама души, които работят заедно за възстановяването на баланса, освобождаването на духа и акробатичното забавление за тялото. Единият партньор подкрепя другия в извършването на серията от фигури във въздуха. Доверието между двамата е от основно значение.