Деца и тийнейджъри, желаещи да спортуват един малко по-непопулярен спорт у нас - фехтовка, отново може да го направят във вече възродения клуб на ЦСКА. От няколко месеца клубът с пълна сила заработи отново, за да достигане мястото, което е заемал в миналото.

Преди 2 години клубът бе загубил своя лиценз към Българска федерация по фехтовка поради неплатен членски внос. Освен това тогава голяма роля за краха изиграло и липсата на хора, които да тренират този спорт. За по-малко от година обаче, след като възвърна членството в БФФ и към ОСК на ЦСКА, желаещите да се занимават с фехтовка са значително повече.

Снимка 226455

"Успяхме да си върнем членството във федерацията. Кандидатствахме като нов клуб. Наехме си зала. Ходим по училща, 4-5 треньора сме. Няколко дни от седмицата треньорите работят с деца в няколко столични училища. Набляга се на развитието на двигателна култура и координацията. От 20 деца, например, остават около 10, най-постоянните. От тях впоследствие две-три се оказват най-заинтересовани от спорта и после вече  идват и в залата", каза пред Lifestyle.bg Добрин Гьонов, един от най-добрите фехтовачи на България за последните 20 години.

Добрин Гьонов има богат опит, натрупан от 7-годишния си престой като състезател в италианския шампионат, считан за най-силния на планетата. Той и една от легендите на този спорт в България - Марин Иванов, са треньори във възраждащата се школа.

Основният таргет на възродената школа на ЦСКА са децата, като се започне от 7-годишните и се стигне до тийнейджъри и по-големи възрастови групи.

Треньорите обучават и любителска група, тъй като има хора, които просто спортуват за здраве. Някои от тях се явяват и на любителски турнири. 

Снимка 226457

На 23 април ще има детски турнир на стадион "Българска армия", в баскетболната зала "Румен Пейчев". Треньорите обещават, че това ще бъде истински празник за децата - с официална част, демонстративен бой, както и присъствие на част от легендите на фехтовката в България.

ВИДЕО: