Изненадващо късно Mazda се включва в света на електрическите автомобили, но така или иначе сегментът на EV моделите тепърва се развива и набира скорост.

По време на автомобилното изложение в Токио тази седмица японският производител представи Mazda MX-30 - електрически кросоувър, създаден за удобно и комфортно предвижване в града.

Най-отличителната черта на автомобила безспорно са "Freestyle" вратите, както го наричат от Mazda, които се отварят като при Rolls-Royce и са лишени от средна рамка.

Снимка 449167

Източник: Mazda

От компанията разкриват, че този детайл цели да осигури максимално удобство при качването на хора на задните седалки и да позволи на собствениците на колата по-лесно да вкарват детски колички, торби с пазаруване и т.н.

MX-30 също така разполага с обновени системи за баланс при завои, които осигуряват меко и сигурно завиване, при което тежестта на автомобила и напрежението в гумите се разпределя автоматично.

Интериорът на колата не ни шокира с футуристични елементи, но пък изглежда добре балансиран и изцяло гравитира около идеята за комфорт.

Снимка 449168

Източник: Mazda

До кормилото на MX-30 е поместен 7-инчов тъч екран, в който графиките и цветовете се променят в зависимост с околната среда на автомобила.

Снимка 449166

Източник: Mazda

Като типичен градски автомобил, колата разполага със сравнително малка батерия от 35.5kWh и само един мотор, позициониран в предната й част, който е способен да произведе мощност от до 143 коня.

Тази комбинация може да ни осигури пробег до малко над 200 километра, което е напълно достатъчно за градски условия, но не и за редовно пътуване до морето.

Снимка 449169

Източник: Mazda

Все пак не мощта е основният акцент на MX-30, a удобството и връзката, която колата може да изгради с шофьора и пасажерите.

Засега не е ясно колко ще струва електрическия кросоувър на Mazda, но пък знаем, че ще се появи на нашите ширини още през идната година.