Една година чакане и Lotus най-накрая обяви новия си модел, първия такъв след иконичния Elise от 1995 г. Автомобилът обаче ще бъде официално представен след около седмица на британско изложение.

Колата носи кодовото име Project Eagle и ще бъде единствената с подобна компановка в производство. „Орелът" разполага с уникална комбинация между 2+2 места и средноразположен двигател. Последният по традиция се доставя от Toyota, но този път е 3,5-литров V6 с 280 „коня".

За Lotus управлението винаги е било по-важно от максималната скорост, въпреки това Eagle „вдига" над 250 км/ч. Ускорението до 100 км/ч пък става са около 5 секунди, като тези цифри все още се отнасят за прототипа.

Вътрешното пространство на колата е модерно, има LED техника, кожа и ще съблазни по-голям кръг от клиенти. Освен като 2+2, спортистът може да се поръча само с две седалки с допълнително багажно пространство зад тях.

Плановете на фирмата са да сглобяват не повече от 2000 броя годишно, като първите ще бъдат доставени през пролетта на 2009 г. Предвидени са 5 варианта на новия модел, включително кабриолет и супер спортна версия.

Агенция Speed-Press