Макар че сме едва в средата на втория месец от годината, Застрахователният институт за безопасност на пътя (IIHS) вече публикува класацията си за най-безопасните автомобили на 2020 г.

Институтът редовно провежда детайлни и изключително задълбочени краш тестове, като Top Safety Pick наградите му за най-безопасни автомобили оказват ефект върху застрахователните полици по цял свят.

Към момента от IIHS смятат, че най-безопасните коли за първите два месеца на 2020 г. са предимно азиатски.

С най-висок рейтинг за безопасност са Mazda3, Mazda6, Mazda CX-5, Toyota Camry, Subaru Outback и Forester, Honda Insight и Nissan Maxima.

Mazda3

Източник: iStock

Mazda3

Това са единствените модели в категорията "нелуксозни возила", които са заслужили най-висока оценка Top Safety Pick Plus.

Останалите модели в тази класация са от доста по-висок клас, а именно Audi A6, Lexus ES, Mercedes-Benz C-Class и GLE, Tesla Model 3 и Genesis G70/G80.

На следващото стъпало по безопасност и отличени с Top Safety PIck (без Plus) са Honda Civic, CR-V и Accord, Hyundai Elantra, Sonata, Kona, Tucson, Palisade и Santa Fe, Kita Forte, Sould, STinger, Sportage и Sorento, а след тях идват Subaru Ascent, Crosstrek и Impreza.

Honda Civic

Източник: iStock

Honda Civic

Едва след тях IIHS нарежда BMW 3 Series, Volvo S60 и XC40, както и Audi A7 и Q8.

Audi E-Tron, Tesla Model 3 и кои са най-безопасните EV модели на пазара

Кои са най-безопасните EV автомобили на пазара

Audi и Tesla в борба за първото място

Накратко - ако искаме да се возим в максимално обезопасен модел кола, трябва да се насочим към някой от азиатските производители, защото очевидно европейските и американските се справят много по-зле в това направление.