При отсъствието на горивен двигател и резервоар би било разумно да предположим, че EV автомобилите са по-безопасни при сблъсък на пътя, отколкото дизеловите и бензиновите коли.

И това е точно така, казват от Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) - организацията, която ежегодно натрошава куп автомобили, за да установи какви са слабите и силните страни на новите модели.

Миналия месец IIHS размазаха E-Tron флагмана на Audi и установиха, че това е най-безопасният EV автомобил през 2019 г.

Колата бе отличена с наградата Top Safety Pick+ и се превърна в първият EV автомобил, получил престижния приз.

От IIHS бяха особено впечатлени от системите за избягване на сблъсък на E-Tron, както и от здравината на самото купе, което поддава доста малко при страничен удар.

Тази седмица обаче още един електрически модел бе удостоен с отличието и това е супер популярният Model 3 на Tesla.

При челен сблъсък от страната на шофьора или от страната на пасажера, както и при страничен удар, Model 3 е преминал тестовете с високи резултати.

От IIHS разкриват, че EV моделите не са по-безопасни, само заради липсата на гориво в системите на автомобила.

E-Tron - първото електрическо Audi

E-Tron - първото електрическо Audi

Очакваме моделът да е в продажба от догодина

Безопасността им зависи най-вече от това дали производителите съумяват да използват пространството под предния капак правилно, използвайки издръжливи материали и конструкции. Ако това е така, EV колите могат да бъдат много по-надеждни при сблъсък от настоящите автомобили с ДВГ, но решенията на производителя са от ключовият фактор.