Да си представим, че сме отпаднали и уморени, но ни чакат няколко часа сериозна работа. Една енергийна напитка би трябвало да помогне да се справим с положението. Вместо допълнителна енергия обаче се сдобиваме с... шест-часова ерекция и обилно потене. Това са оплакванията срещу Power Natural High Energy Drink SX, разпространявана в Замбия и региона, и вследствие изтеглена от пазара.

Разследванията срещу въпросната напитка в африканската държава започват през януари, след като много от потребителите се оплакват (а някои - хвалят) с неочакваните ефекти от консумацията й.

Здравната агенция на страната съветва хората да спрат да я пият, докато се разследва какво съдържа тя. Разбира се, ефектът е точно обратният - продажбите на Power Natural High Energy Drink SX скачат главоломно.

Снимка 355049

Източник: iStock

Последвалите тестове доказват, че напитката съдържа силденафил цитрат - активната съставка на медикамента за еректилна дисфункция Viagra. 250 мл от нея съдържа между 68 и 71 мг виагра при препоръчителна доза за прием около 50 мг.

Да оставим настрана факта, че продължителната ерекция въобще не е шега работа. Но продажбата на лекарствен продукт, без той да е упоменат в съдържанието, на напитката е опасно и подсъдно. Производителите Revin Zambia Limited тепърва ще понесат последствията от немарливостта си.