"1989. Край на историята или начало на бъдещето?" е насловът на голяма есенна международна експозиция, открита на 8 октомври във виенската изложбена зала Кунстхале. В нея са показани произведения на 40 творци от Изток и Запад, сред които и на съвременния български художник Недко Солаков. Отбелязването на 20-годишнината от падането на желязната завеса може да бъде видяно до 7 февруари 2010 г.

Кураторите са събрали на едно място художествената интерпретация на събитията от преди две десетилетия. В центъра на експозицията е инсталацията "Големият архив" (1993 г.) на най-скъпо продаващия се руски художник Иля Кабаков и съпругата му Емилия.

В "Големият архив" посетителите могат да се наредят на опашка пред една имагинерна служба, символ на бюрократичната машина от съветско време, и по този начин да се пренесат в ежедневието на съветския човек преди перестройката.

Сред основните теми на изложбата са Михаил Горбачов, перестройката и свързаните с нея политически и икономически промени, видени през погледа на различни нации и поколения. Експозицията е придружена от документално представяне на историческите събития. В рамките на съпътстваща програма се провеждат дискусии и срещи с учени и свидетели на тези събития.