Голо женско тяло на един от най-интересните и забравени български художници Стефан Баджов (1881-1953), третиран години наред като „народен враг", излиза на търга на аукционна къща Сезони форум на 24 ноември. По традиция Сезони Форум пази част от най-интересните произведения като изненади и не ги включва в официалния каталог.

Стефан Баджов е сред най-важните фигури в създаването не само на българско изкуство, но и на българския дизайн след Освобождението. Без него са немислими историята на българската пощенска марка, той прави някои от първите нашите униформи. Участва в оформлението на редица храмове сред които Параклиса на бившия царски дворец, сега част от НХГ, стенописите на „Свети седмочисленици" и мн. други.

След Деветосептемврийския преврат през 1944 той е арестуван заради участието си в основаването на Македонски научен институт /1921 г/. Закаран е в гараж № 3, превърнат в арест, където не получава храна дни наред. Освобождават го, но до края на живота му го третират като враг /в. "Македония", 1998/. По тази причина неговите произведения не са част от общата култура на българина, но затова пък колекционерите проявяват засилен интерес към него. Досега на пазара са излизали само две негови произведения - пейзажи. Голо женско тяло (61.5/41.5см., м. б./платно), което ще се предложи на цена 3900 евро е аналогично на едно от най-ценните произведения, които НХГ притежава от Стефан Баджов.

Освен „Голо тяло" на Стефан Баджов в изненадите е включен уникален „Пейзаж от Венеция" на Елиезер Алшех (1908-1983) - друг български художник, низвергнат от комунизма. Евреин по произход, той първо става жертва на фашистите и прекарва в еврейски трудови лагери три години - от 1941 до 1944. След това пък е обявен за формалист и един от най-живите български експресионисти е принуден да емигрира. От 1951 се установява в Бунос Айрес и става част от културата на космополитния град - получава десетки престижни награди, преподава в Държавното художествено училище, участва в експозиции на аржентински артисти и прави самостоятелни изложби. Неговото богато на инвенции изкуство е сред световните постижения на творци, родени в България.

Картината „Пейзаж от Венеция" (48.5/32.5см., акварел върху хартия) ще стартира с начална цена 2600евро. През месец ноември галерия „Сезони" предизвика невероятен интерес с изложбата „Правилното изкуство в анонимно време" посветена на социалистическите произведения. Сега галерията вади на търг „другата страна" на епохата - народните врагове. Освен Стефан Баджов и Елиезер Алшех тук са Лика Янко, Борис Денев, Цветана Щилянова, Никола Танев - някои от тях затваряни и измъчвани, други лишени от правото да излагат свои произведения по време на социализма. На 19 януари пък галерия „Сезони" ще подреди първата изложба, изследваща „двете страни на барикадата" - приятелите и враговете на социалистическото изкуство.

Третата изненада на предстоящия търг е произведението „Пазар" (17/21, маслени бои, картон) на Цено Тодоров (1877 - 1953) - учителят на няколко от най-силните поколения български художници. Цено Тодоров излиза за първи път на аукцион в България и освен от произведението „Портрет на Д. Донков", включено в официалния каталог на наддаването, на 24 ноември ценителите ще играят за едно от най-редките жанрови произведения на Цено Тодоров. Творбата изобразява българския пазар след Освобождението с неговия жизнен колорит, привлякъл по нашите ширини дузина първокласни художници като Иван Мърквичка и Ярослав Вешин.

Художници като Златю Бояджиев, Васил Бараков, Васил Стоилов, Александър Добринов, Димитър Гюдженов, Иван Кирков, Никола Кожухаров твърдят, че дължат голяма част от своето самочувствие и свобода в изкуството на Цено Тодоров. Техният професор разчупва академичните дисциплини, а като млад прави първата импресионистична изложба у нас - през 1907. И до днес се смята, че именно тази експозиция е решаваща за оформяне на вкуса към импресионизма сред нашата публика и сред художниците.

Още 99 произведения с мотото „Изкуство за познавачи" са включени в каталога на Сезони Форум. За първи път в явно наддаване ще участва скулптура от Марко Марков, създателя на паметника на Патриарх Евтимий (Попа). На 24 ноември ще бъде разигран Портрет на Николай Райнов, създаден в Париж през 1927. Ценителите ще наддават за оригиналната скулптура на Марко Марков, докато в НХГ може да бъде видян единствено нейният дупликат. Портрет на Николай Райнов е предоставен на Сезони Форум от родствениците на Райнов и стартира с начална цена 2600 лв. Творбите на Марко Марков са мечтата на повечето български скулптори. Не един известен ваятел у нас е споделял, че копнее да създаде паметник като този на Попа, където хората да правят своите срещи, използвайки името на неговата скулптура. Това е един от малкото обичани от всички български паметници.

За първи път ще се появят и три произведения на Асен Белковски, неочаквано Голо Тяло от ранните години на Лика Янко, картини от Ярослав Вешин, Никола Танев, Димитър Казаков, Борис Денев, Цветана Щилянова.