Не е тайна, че барабанистът на Metallica Ларс Улрих е голям фен на Black Sabbath и Рони Джеймс Дио, който почина вчера в болница в Хюстън след продължителна битка с рак на стомаха. Улрих е решил да отдаде почит на своя колега като е написал прочувствено писмо.

В него той се обръща лично към Дио като го определя за едно от вдъхновенията си, заради които е станал барабанист.

"Скъпи Рони, точно слязох от сцената в Загреб. Тогава ме посрещнаха с новината, че си починал. В момента съм в нещо като шок, но искам да знаеш, че ти сред причините, поради които съм на тази сцена.", пише Улрих.

"Когато те видях за първи път в Elf, да подгряваш за Deep Purple през 1975 г., бях тотално отнесен от силата в твоя глас, твоето присъствие на сцената, твоята увереност и  лекотата, с която се свърза с близо 6000-ната датска публика и едно 11-годишно зяпнало момче", допълва той.

Улрих още се разкрива за трогателната си първа среща с Рони. Тогава барабанистът бил едва на 13 години.

"През есента на 1976 г., когато изпълни първото си шоу в Копенхаген, аз бях на първия ред и буквално няколко пъти погледите ни се срещнаха и ти ме накара да се почувствам като най-важния човек на света... Извървях дългия път до хотел Плаза, за да видя дали ще мога да взема автограф, снимка, каквото и да било. Няколко часа по-късно ти се появи и беше толкова мил и загрижен... Бях на върха на света, вдъхновен и готов на всичко. През годините бях късметлия да се срещам с теб множество пъти и всеки един от тях ти бе все така мил, грижовен и изискан, както бе през 1976 г. при хотел Плаза."

Музикантът от Metallica описва първия си гиг с Дио през 2007 г. като "истинска чест и сбъдната мечта" и споделя, че му се е искало да се обади на Рони през последните му дни:

"Разсъждавах като п*тка, когато си помислих, че последното нещо, което ти трябва по време на болестта ти е да получиш обаждане от фенче-барабанистче от Дания. Иска ми се да бях направил това обаждане."

Междувременно други рок величия започнаха да отдават своите почитания към легендарния Дио. Ето как го почетоха те.

"Ние скърбим за трагичната загуба на Рони Джеймс Дио. В допълнение към наелектризиращ глас, Рони бе истински джентълмен, който винаги излъчване топлина и приятелство към нас и всички около него. Ще ни липсва." - Kiss

"Рони почина в 7.45 тази сутрин, но неговата музика ще живее вечно!" - Слаш

"Почивай в мир Рони!" - Ози Озбърн