Дали е вманиачен сциентолог, лош съпруг, нехаен баща, или егоцентрична личност не знаем със сигурност, но това, което уверено можем да заявим, е, че Том Круз е брилянтен актьор. Един от най-добрите за всички времена. Такъв, който може да изиграе практически всичко и го прави.

На седмо място в списъка на сп. "Форбс" за най-добре платените актьори на годината, Том Круз работи много здраво. Един от филмите, заради които доходът му е 43 млн. долара за тази година, е "Бари Сийл: Наркотрафикантът".

Изненадващ топ 10 на най-добре платените актьори през 2017-та (СНИМКИ)

Изненадващ топ 10 на най-добре платените актьори през 2017-та (СНИМКИ)

Боливуд диша във врата на Холивуд

55-годишният Круз демонстрира страхотна форма, като изглежда с поне 10-15 години по-млад. Ролята на Бари Сийл пък сякаш е написана за него. Само че историята е по истински случай, така че талантът на Том е този, който го е вкарал в образа така сякаш играе собствения си живот.

Но не на холивудски актьор, а на пилот с невероятни актьорски умения. Направо мошеник! Все пак ти трябва талант поне като на Дейвид Копърфийлд, за да работиш за ЦРУ, ДЕА, и Пабло Ескобар едновременно, и да направиш несметно богатство от това. Въпросът доколко това е американският герой Том Круз или антигероят Бари Сийл оставяме встрани. 

Снимка 309130

Защото Бари Сийл все пак е бил истински магьосник, прелитащ със самолета си между САЩ и Южна Америка по времето на Студената война, криейки се от радарите, докато го обстрелват с картечници или го гонят самолети на ДЕА (Американската служба за борба с наркотиците). Да, защото на борда на самолета му всеки път има тонове кокаин.

Иначе, както всяка история и тази започва от добри намерения и малко скука. Бари Сийл е пилот от гражданската авиация, който работи на заплата, така че да осигури добър живот на своята красива и много руса съпруга, която през по-голямата част от филма е бременна, но пак е много красива.

Той е добър в това, което прави - винаги. Той е човекът, който върши работата. Това забелязват ЦРУ, а впоследствие и колумбийският наркокартел, начело на който стои митичният Пабло Ескобар. Когато в цялата тази схема се намесят и политическите амбиции на президента Роналд Рейгън, за когото във филма умело се напомня, че кариерата му стартира от това да си говори с маймуна в черно-бял филм, става пълна каша.

Въпросът е дали и кога човек разбира, че работата отива на зле. На много зле.

Защото ако поредният сак с пачки в скута ти изглежда като непосилно бреме и ти говори, че трябва да спреш, то трябва да спреш. След това става твърде късно. И никой - дори мега глупавите роднини на съпругата ти, не са ти виновни, че си се взел за безсмъртен.

Да, парите са силен мотив за Бари Сийл, но не е най-важният. Тръпката да сновеш между колумбийските наркокартели, да прекарваш никарагуански бунтовници и сандъци с оръжие, а вкъщи да те чака прелестна съпруга, която не задава въпроси, е повече от наркотик. Превръща се в начин на живот. Поне докато не се опиташ да преметнеш колумбийската наркомафия...

В "Бари Сийл: Наркотрафикантът" Том Круз отново работи с режисьора на "На ръба на утрешния ден" Дъг Лиман"("Самоличността на Борн", "Мистър и мисис Смит"). Сценарист е Гари Спинели.

"Бари Сийл: Наркотрафикантът" (American Made) е по кината и IMAX от 25 август.
Ето поглед зад кулисите: