Поне за нас няма спор, че "Смъртта може да почака" е един от най-изстрадалите филми, с които сме следили какво се случва. Още преди около пет години витаеха съмнения дали Даниел Крейг ще участва в "Бонд 25", както беше работното заглавие на филма.

В крайна сметка стана ясно, че актьорът ще влезе в ролята на Джеймс Бонд за още един, но този път последен път. Имаше обаче и проблеми със сценария, като се стигна до пренаписване, а един от добрите ходове, които продуцентите можеха да направят, е да включат Фийби Уолър-Бридж в креативния процес.

И на фона на тези проблеми се стигна до смяна на режисьорите. Първоначално да режисира последното превъплъщение на Крейг в Бонд беше сложен Дани Бойл, но след няколко месеца той се оттегли заради креативни различия с продуцентите. Нещо, което се случва доста често в Холивуд.

Снимка 548535

Източник: Форум Филм България

Мястото му обаче беше заето от Кари Фукунага, който свърши отлична работа в първия сезон на "Истински детектив". И само дотук, само с тези проблеми премиерата беше отложена няколко пъти.

По време на снимките пък Даниел Крейг си счупи глезена, което наложи спиране на снимачния процес. Както казахме - най-изстрадалият филм, който някога сме следили отблизо. Но стана още по-зле, защото зад ъгъла чакаше пандемията, за да отложи премиерата на "Смъртта може да почака" няколко пъти. Та, и премиерата почака...

Появиха се слухове, че стрийминг платформите душат около филма и искат да закупят правата върху него, но до сделка така и не се стигна. Накрая, както става във филмите, Джеймс Бонд взе че победи, защото след всички тези мъки "Смъртта може да почака" най-после е по кината.

Снимка 548520

Източник: Форум Филм България

Въпросите, на които филмът трябва да отговори, можем да сведем до два основни. Първият е как ще приключи участието на Даниел Крейг след пет филма и множество контузии.

Вторият: ще даде ли "Смъртта може да почака" насока към това накъде ще продължи франчайзът след оттеглянето на Крейг.

След въпросите можем да дадем и отговорите, но няма да го правим, разбира се, защото #СпойлеритеМожеДаПочакат (а и никой не харесва хора, които издават основни сюжетни линии).

Нашето мнение обаче е, че "Смъртта може да почака" е ако не най-добрият, то един от най-добрите филми за г-н Бонд.

Снимка 548530

Източник: Форум Филм България

В най-общи линии сюжетът отново ни представя ситуация, в която човечеството е застрашено. И всичко това заварва Джеймс Бонд в пенсия. Звучи малко странно, но Агент 007 е решил да остави шпионския и изпълнен с опасности живот зад гърба си. Дългът обаче го зове, а и едва ли има друг човек, който да може да се справи с толкова важна мисия.

На Бонд обаче няма да му е лесно, защото по един или друг начин са замесени цели двама злодеи. Единият е добре познатият ни от "Спектър" Ернст Блофелд (Кристоф Валц), а другият съвсем нов в лицето на Луцифер Сафин (Рами Малек).

Снимка 548534

Източник: Форум Филм България

И двамата имат интерес към оръжие, което може да погуби милиони хора, а на Джеймс Бонд се пада задачата да предотврати най-лошия възможен сценарий. И освен всичко това - да се погрижи жената на сърцето му (не, не говорим за Веспър (Ева Грийн), а за Мадлен Суон (Леа Сейду)) да остане непокътната.

Трябва да намери и начин да се спогоди с новия Агент 007 - Номи (Лашана Линч). Може това да е просто кодово наименование, но определено е изненадващо, че жена го е наследила след оттеглянето му. Но пък трябва да признаем, че се справя добре. Приятно впечатление прави и небрежното включване на Палома (Ана де Армас), която удря едно секси заголено рамо на г-н Бонд.

Снимка 548521

Източник: Форум Филм България

Колкото до Даниел Крейг и последното му появяване като тайния агент на МИ-6, можем спокойно да кажем, че напуска франчайза така, както и влезе в него - със стил, чар и питие(та).

"Смъртта може да почака" е в кината от 1 октомври