Руското правителство реши отново да финансира филми с патриотичен характер и така се върна към практиката от времето на СССР, когато киното бе основен идеологически инструмент, предаде journey.bg.

Новият руски министър на културата Александър Авдеев, бивш посланик на Русия в Париж и в София, обяви, че от 2009 г. ще има "държавни поръчки със значително финансиране" на филми с "по-човешко и патриотично съдържание" от досегашните. "Именити режисьори с най-добрите екипи" ще получат бюджет, изцяло формиран от държавни средства.

"Специален орган, съставен от представители на президентската администрация и правителството, ще определя темите и ще следи идеологията на проекта да не се променя в движение", цитира АФП Игор Калистов, зам.-директор на Федералната агенция по кинематография.

Приходите от руски филми днес са немалки - една трета от общия боксофис в страната, но художественото им ниво често е подривно и дори антидържавно, критикува Калистов.

Първата поръчка на правителството е вече факт. Това е филмът 1612 г. - Хроники на смутното време, излязъл през октомври 2007 г. и продуциран от Никита Михалков. В него се разказва за обединяването на руската нация срещу полските нашественици.