На заседание вчера, Националният съвет за кино взе решение българското предложение към Филмовата академия на САЩ за предстоящото определяне на номинациите за наградите „Оскар" за чуждоезичен филм да бъде „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде".

Филмът на режисьора Стефан Командарев, по едноименния роман-бестселър на Илия Троянов, беше представен или предстои да участва в 51 международни фестивала, има 18 награди и ще бъде разпространяван в киносалоните на 16 държави, което е едно от най-големите постижения на българското кино за последните 20 години.

„Светът е голям" присъства неизменно в Топ 20 на най-гледаните филми у нас и вече 48 седмици не слиза от екран.

82-рата церемония по раздаването на наградите „Оскар" ще се състои по традиция в „Кодак Тиътър" и е предвидена за последната неделя от месец февруари 2010 г.

В момента „Светът е голям" се състезава за наградите на международния фестивал „Фестроя" в Сетубал, Португалия, и участва във Фестивала на балканско кино в Берн, Швейцария.

След като бе разпространен в швейцарските киносалони, филмът на Командарев е включен в изключително престижна ретроспектива на Мики Манойлович като една от най-важните роли на легендарния актьор.