Южнокорейският филм "Паразит" влезе в историята на Оскарите и събра огромни приходи за отрицателно време. Не знаем точно колко милиона души са го гледали, но който е успял, със сигурност е наясно какъв отличен визуализатор е режисьорът Понг Джун Хо.

"Паразит", Оскари 2020 и новият рекорд, който филмът постави

"Паразит"-ът полази навсякъде

Няма кой да спре южнокорейския филм

Наскоро Понг Джу Хо сподели позицията си по една от болните обществени теми. Силно се надяваме думите му да не отшумят в пространството, а да послужат за пример и да се приложат на практика. Поне в киното. И от него.

"Като човек... е доста страшно да наблюдаваш престъпленията от омраза срещу азиатско-американците и движението Black Lives Matter", казва той в интервю за Behind The Lens.

Изказването му е по повод зачестилите прояви на насилие и расизъм, по-специално - масовия разстрел на 16 март в Атланта, САЩ, при който загинаха осем души.

"Мисля, че създателите на филми могат да бъдат по-смели в разрешаването на проблемите", апелира режисьорът на "Паразит". Разбира се, той е наясно, че седмото изкуство изисква средства и отнема време, тоест, не може да реагира на момента, когато даден конфликт се заражда.

Но все пак той вярва в значението на киното и дава пример с филма "Прави каквото трябва" от 1989 г. на Спайк Лий, който проследява напрежението между чернокожи и италианци в бруклински квартал.

Визирайки ролята на режисьора, Понг обяснява, че от него не се очаква да предсказва какво ще се случи в обществото, но би могъл да използва прозрението си, за да изобрази проблемите, които назряват, преди да ескалират.