Най-доброто европейско късометражно кино в програмата на Киномания 2009 подгрява интереса на публиката. Тазгодишните носители на престижните награди като „Златна Палма", БАФТА и „Златен Лъв" ще бъдат представени в специална селекция от кратки филми.

Късометражното кино вече е нарицателно за силно и независимо изкуство не само за Европейската филмова индустрия. Носителят на „Златна Палма" за 2009-та за късометражен филм - „Арена" на португалеца Жоао Салвижа е истинското откритие тази година в Кан.

Младият режисьор и сценарист е имал обещаваща кариера като актьор, започнала още от детска възраст с филми като „Бел Епок". През 2008-ма Салвижа решава да застане от другата страна на камерата и почти самостоятелно заснема „Арена" - кратък и дълбок разказ за живота на Мауро, който убива времето прекарано в домашен арест в татуиране.

Подобен автентичен стил носи и мексиканската лента „Земя и хляб" на Карло Армея, удостоен със „Златен лъв" в категорията си от фестивала във Венеция, както и награда за най-добър късометражен филм на фестивала в Хавана. Карло Армея е учил сценарно писане в Мексико Сити и филмова режисура в Лондон, избира късометражното кино като своя предпочитана област, която му носи награди от световни кино форуми. „Земя и хляб" безмълвно изследва едновременно пустеещата земя и пустеещите сърца на хората.

„Септември" на Естер Кембъл, носител на БАФТА 2009 за късометражен филм, е поредното филмово предложение, което не бива да бъде пропускано. Темата за промяната е разказана през историята на младо момиче и срещата му в провинцията с депресиран от живота мъж. „Септември" е втори късометражен филм за Естер Кембъл, която е и сценарист на филма. Английската критика я прие като откритие за английските филмови среди и й предрече силна кариера в киното.

Като абсолютен анимационен хит бе определена френската продукция, носител на Сезар 2009, "Схизайн" . Дебютен филм за Жереми Клапен, който е не само режисьор, но и сценарист и художник на филма, започнат като на шега. До момента "Схизайн" е носител на награди от седем европейски фестивала, включително и наградата на Кодак за най-добър късометражен филм от Кан 2009. Комична и абсурдна историята на Анри ударен от метеорит ще бъде източник на настроение за софийската публика.
В конкуренция за най-харесван анимационен късометражен филм „Роби „ на Давид Аронович и Хана Файлборн ще бъде поредното силно заглавие от късометражната програма. Историята започва от интервю от 2003 на две судански момчета отвлечени от правителствената милиция и използувани като роби. Артистичното вплитане на документална история и анимация до момента е донесло наградата на публиката от фестивала в Анси на „Роби", а очакванията за филма са да има широк публичен отзвук.

Със сигурност най-голям интерес ще бъде предизвикан около прожекциите на „Почит към Рим" (2009) сниман от Франко Дзефирели с любимите му Моника Белучи и Андреа Бочели, както и носителят на наградата Гоя за късометражен филм - „Мисъл", режисиран от испанката Исабел де Окампо с участието на българската актриса Юлиана Сайска, и носителят на Оскар за късометражен филм „Страната на играчките".

„Почит към Рим" представя превъплъщението на Белучи и Бочели в Тоска и Марио Каварадоси от едноименната опера на Пучини на фона на любимия на Дзефирели естествен декор на вечния град. Дзефирели споделя, че късометражното кино е най-обичаното и най-трудното нещо, с което някога се е захващал.

Единственото българско участие в хитовите късометражни заглавия е в „Мисъл". Позната от театралната танцова сцена в София Юлияна Сайска е изпълнител в този филм представящ рискованият избор на главният персонаж Дойна. За улавянето на живота на ръба на състоянията на „Мисъл" бе присъдена наградата Гоя за късометражен филм, а очакванията са режисьорът и сценарист Исабел де Окампо да заснеме и пълнометражен филм с участието на талантливата българска актриса.

Безспорният фаворит на европейските фестивали и филмовата академия на САЩ е носителят на Оскар „Страната на играчките". Йохен Александер Фрейданк е режисьор и сценарист, въпреки че филмовата му кариера е основно свързана с продуцентство. До този момент историята за малкото дете, което вярва, че еврейските му съседи отиват в Страна на играчките две години преди края на Втората световна война, е носител на 21 награди от световни фестивали. Разказ за лъжата и вината „Toyland" продължава да буди интерес и емоциите на публиката благодарение невероятната си чувствителност.

Всички късометражни филми от програма на Киномания 2009 заслужават ще можете да гледате в рамките на събитието от 13 ноември до 03 декември.