„Позор" ще стартира проекта „Едно сатори в утрото на есента" на 23 октомври, включващ филми заснети в страните от Далечния Изток.

В продължение на три седмици любителите на азиатското кино ще имат възможност да видят едни от най-впечатляващите далекоизточни заглавия в салоните на Дома на киното, Евро синема и Червената къща.

Китайско-монголската копродукция „Любов на чужда земя" ще открие фестивала на 23 октомври в Дома на киното. Филмът ще отведе зрителите на едно приказно красиво пътешествие из монголската пустош, ще ги направи свидетели на древни монголски ритуали и ще ги омае с автентични музикални напеви.

В програмата са включени носителят на наградата на журито от фестивала в Кан „Тропическа епидемия" на тайванеца Апичатпонг Уирасетакул, спечелилият три награди от фестивала в Берлин „Съзряването на Максимо Оливерос" на филипинския режисьор Ореус Солито, както и номинираният за „Златен лъв" „Сцена на открито" на китаеца Джиа Джанкъ.

Два от най-добрите китайски филма за последните пет години ще имат своята премиера в България по време на фестивала „Едно сатори в утрото на есента" - носителят на наградите на Китайската филмова академия за най-добър филм на 2006-та и за най-добър режисьор „Брачният обред", както и носителят на наградата за най-добра женска роля „Ти и аз".

В програмата е включен и един от китайските фестивални фаворити за 2008-ма „Лъч светлина", носител на награда на журито от фестивала в Маракеш и номиниран за „Кристален глобус" на фестивала в Карлови Вари.

Едно от събитията на фестивала ще бъде копродукцията между Япония, Сингапур и Малайзия „Хаши". Режисьорът Шърман Он заснема филма, вдъхновен от „Този неясен обект на желанието" на Луис Бунюел. „Хаши" е истинско произведение на изкуството, заснет е изящно и минималистично, с акцент върху самите обекти, а не върху множеството.