Повечето популярни модели мобилни устройства вече предлагат Wi-Fi 6 или Wi-Fi 6E свързаност, но скоро очакваме индустрията да премине към нов стандарт - Wi-Fi 7. 

Meta, Apple, метавселената и борбата между двете компании за бъдещето на интернет

Борбата за бъдещето на интернет започна

Гигантите влизат в двубой

Според организацията Wi-Fi Alliance новата технология осигурява до 2.4 пъти по-бърза интернет връзка и може да осигури скорост до 40Gbps. 

За сравнение, настоящият Wi-Fi 6 стандарт предлага едва до 9.6Gbps, а вече остарелият Wi-Fi 5 - само до 3.5Gbps. 

Снимка 588517

Източник: iStock

Въвеждането на Wi-Fi 7 ще е ключово за работата на AR/VR устройствата от ново поколение и би позволило спокойно да стриймваме игри и видео съдържание с 8К качество. 

Новият стандарт вероятно първо ще се появи в рутери и компютри, преди да стане част и от смартфоните и други мобилни устройства. 

Големите въпроси в случая са кога ще се случи това и кои ще са първите производители, които ще заложат на Wi-Fi 7 антени. 

Снимка 588518

Източник: iStock

От DigiTimes напомнят, че още през януари MediaTek показа работещa Wi-Fi 7 технология, а Intel има планове да въведе новия стандарт за лаптопи през 2024 г. 

Очаква се през 2025 г. технологията да навлезе по-масово на пазара, като Qualcomm също планира по това време да пусне първите си чипове, съвместими с Wi-Fi 7. 

Япония и рекордът за най-бърза интернет връзка

Япония пак счупи рекорда

Технологията е съвместима с настоящите мрежи

Говори се, че Samsung Galaxy S24 ще е сред първите смартфони с такава съвместимост, а Apple тотално ще пропусне преходния Wi-Fi 6E стандарт и директно ще вкара Wi-Fi 7 в бъдещите си смартфони.