Не е ясно какво точно са си казали президентите на двете най-силни икономики в света по време на срещата на G20, но разговорите им бяха последвани от моментална промяна в настроението на Доналд Тръмп.

Huawei постави нов рекорд по продажби, въпреки забраните на САЩ

Най-бързо продаващите се модели на Huawei досега

Нов рекорд по продажби - въпреки забраните на САЩ

Той и китайският президент Си Дзинпин изглежда се успели да постигнат споразумение относно забраните, които САЩ наложи върху търговията с Huawei, като през уикенда редица медии съобщиха, че Тръмп ще олекоти рестрикциите.

Самият американски президент съобщи, че Huawei може да продължи да купува части и компоненти от американски производители, стига те да не включват "важни технологии" и транзакциите да не представляват "голям проблем за националната сигурност" на САЩ.

По никакъв начин не става ясно как точно ще се четат тези нови нюанси на рестрикциите, но със сигурност е ясно, че официалните забрани продължават да са в действие.

Новината най-вероятно носи глътка въздух за Huawei, след като компанията обяви, че предвижда огромни спадове в продажбите си в следствие на ограниченията, които самият Тръмп поиска да бъдат наложени през месец май.

Решението на Тръмп след срещата му с Дзинпин най-вероятно е продиктувано от факта, че Huawei е източник на сериозни средства за технологичните производители в САЩ. През 2018 г. китайският телекомуникационен гигант е закупил части и технологии на стойност над 11 милиарда долара от американските си партньори, пише Bloomberg.

Huawei P30 Pro и откъде идват всичките му 1631 части

Откъде идват всичките 1631 части в Huawei P30 Pro

И колко всъщност китайската компания зависи от САЩ