Сигурността е един от най-силните козове на iOS и Apple в битката за надмощие при мобилните телефони и е основен фокус за компанията от Купертино особено през последните няколко години. 

Логичното в тази ситуация е да се запитаме колко точно по-безопасна е тя и има ли някакво цифрово изражение този превес на iOS. 

Според Тим Кук мобилната операционна система на Apple има 47 пъти по-малко вируси и опасни приложения в сравнение с Android, без обаче да споменава как е получено това число. 

Снимка 513480

Източник: EPA/БГНЕС

Това сподели самият той във виртуално интервю с VivaTech, обосновавайки защитите на iOS в голяма степен със спецификите на App Store. 

Още от началото на съществуването си App Store служи като единствен източник за приложения при iOS, като всяко от тях минава строг процес на одобрение от страна на Apple, казва Тим Кук. 

Такъв процес отсъства при Android, чийто потребители могат свободно да инсталират приложения от различни магазини и източници, без те да са минали задължителна и щателна проверка. 

Снимка 535270

Източник: iStock

Подозираме обаче, че изказването на СЕО-то е силно повлияно от развитието на съдебните дела с Epic Games, където суверинитета на App Store бе поставен под въпрос.

Наскоро властите в САЩ порицаха Apple за това, че открито промотира собствените си приложения в App Store, оказвайки нечестен натиск върху конкурентни такива.  

Apple и проблемът с вирусите в компютрите на компанията

Компютрите на Apple са пълни с вируси

Някога не беше така

Определено роля при твърденията на Кук играе и проектозаконът за дигитални услуги, обсъждан в момента в САЩ, който би задължил Apple да интегрира външни магазини за приложения в iOS.    

Снимка 535271

Източник: iStock

Според Тим Кук подобен развой би повлиял изключително негативно върху сигурността на iPhone и би поставил под риск данните на потребителите.