Преди години компютрите на Apple се славеха като едни от най-добре защитените срещу вируси и съмнителни приложения, които биха могли да компрометират данните ни и самата операционна система.

Днес обаче реалността е различна и наличието на опасен софтуер във всички модели Mac достига “неприемливи нива”, казва Крег Федерини, старши вицепрезидент на Apple. 

Признанието дойде по време на текущите съдебни дела между Epic Games и Apple, в хода на които Apple използва киберзаплахите като оправдание за недопускането на алтернативни на App Store магазини в iOS. 

Снимка 473645

Източник: iStock

Позицията на Epic e, че чрез ограничаването на достъпа до други магазини за приложения Apple оказва незаконен натиск върху пазара, нарушавайки правилата за честна конкуренция. 

Apple от своя страна пледира, че това е необходимо за сигурността на потребителите на iOS, които могат да бъдат малки деца и понякога бебета, и дава пример с компютърната си операционна система macOS, в която можем да инсталираме приложения от най-различни източници. 

Според компанията това е довело до неконтролируем проблем и навлизане на множество вируси и опасни приложения в компютрите й. 

Снимка 532086

Източник: iStock

“За всеки оправен проблем изникват по няколко нови”, казва Федерини пред съда. 

Apple AirTags и как могат да бъдат хакнати новите тракери

Големият проблем на новите AirTags на Apple

Неудобен момент за Apple

По думите му ограниченията в магазините за приложения в iOS са това, което пази мобилната система защитена, а премахването им би довело до проникването на вреден софтуер, какъвто е случаят при компютрите.