Дълго време Facebook бе най-популярното приложение и най-популярната социална мрежа, която изглеждаше абсолютно непобедима в зенита си. 

Meta, Facebook, Instagram и възможно ли е социалните мрежи да бъдат спрени в Европа

Ще изчезнат ли Facebook и Instagram от Европа

Още трудности за Зукърбърг

Появата на TikTok обаче отне доминацията на социалната мрежа на Meta и накара конкуренцията да прави всичко възможно, за да заприлича на младежката платформа за видео споделяне. 

Instagram и YouTube въведоха Shorts и Reels, с което направиха сериозни крачки в тази посока, а изглежда, че и Facebook иска да копира супер успешния модел на TikTok. 

Снимка 548125

Източник: TikTok

Наскоро The Verge споделиха, че са попаднали на вътрешен документ от Facebook, в който директорът нa мобилното приложение Том Алисън разглежда възможността Facebook да се промени и да предложи подобно на ТikTok преживяване. 

Документът споменава въвеждането на Discovery Engine в основната страница на Facebook, който доста ще наподобява For You страницата на TikTok. 

Това означава, че стената ни би се изпълнила с повече съдържание, което алгоритмите на Facebook считат за подходящо за нас, съставено основно от видео клипове. 

Снимка 577909

Източник: iStock

Ще виждаме по-малко съдържание от приятелите си и повече от непознати за нас, но все пак набиращи популярност творци. 

Целта на Алисън и хората му изглежда е да привлекат по-младата аудитория и да увеличат гледаемостта на по-кратките видеа - както се случва при ТikTok. 

Писмото също така загатва, че лидерите на Facebook обмислят да върнат Messenger под шапката на Facebook, след като преди години двете услуги се разделиха в отделни мобилни приложения. 

Шерил Сандбърг, Facebook и решението ѝ да напускане компанията

Facebook и Meta остават без ключов човек

14 години са достатъчни за Шерил Сандбърг

За момента разкритията не са коментирани официално от Facebook или Meta, но не виждаме причина да се съмняваме в тяхната достоверност.