Сигурни сме, че доста хора все още не са свикнали с факта, че компанията, която стои зад Facebook, вече се казва Meta.

Но промените са нещо нормално не само в технологичните среди, но и в бизнеса като цяло. А специално за Facebook те продължават. От пост в социалната мрежа на Шерил Сандбърг разбираме, че тя е решила да напусне компанията.

В продължението на 14 години Сандбърг заемаше длъжността главен оперативен директор, но е взела решението тази есен да се оттегли от поста си. Като освен на заслужена почивка, ще се отдаде на филантропските си дейности и развиването на фондацията си.

Снимка 576115

Източник: GettyImages

Мястото на Шерил Сандбърг, която е вторият най-важен и влиятелен човек във Facebook и Meta след Марк Зукърбърг, ще бъде заето от Хавиер Оливан, който до момента отговаряше за растежа в компанията. Тя обаче ще продължи да бъде в борда на директорите.

В поста си в социалната мрежа Сандбърг пояснява как точно се е запознала със Зукърбърг на едно тържество и през цялата вечер той е говорел само за идеите си за Facebook. След безброй разговори и вечери най-накрая Марк е предложил на Шерил работата в компанията, която той е вярвал, че има светло бъдеще.

Макар и първоначално да не е била убедена, че хората наистина ще използват интернет за нещо повече от сваляне и гледане на смешни снимки, Сандбърг е повярвала във визията му. Въпреки че, когато е започнала работа в компанията, е имала син на две години и дъщеря на шест месеца.

В обществото по онова време (2008 г.) пък нагласите към жените са били, че не могат да бъдат и добри майка, и добри лидери в професионално отношение едновременно. Е, Шерил Сандбърг определено е опровергала всички критици.

В коментар под поста Марк Зукърбърг написа, че за тези 14 години Шерил не само е била в основаната на успеха на Facebook, но е научила самия него как да управлява компания.