На пазара вече гъмжи от смартфони, способни да улавят новия 5G сигнал, но повечето телекомуникационни компании по света все още работят върху инфраструктурата за новата мрежа.

В Европа и САЩ 5G мрежите все още "прохождат", докато в Китай очевидно вече гледат към следващото поколение безжичен интернет.

В края на миналата седмица Ney York Post съобщи, че Китай е изстрелял първия 6G сателит в орбита и започва да тества способностите на ултра-бързата мрежа.

Снимка 505537

Източник: GettyImages

Сателитът се казва Star-Era-12, а капацитетът на 6G вълните, които излъчва, е много по-голям от този на 5G.

6G мрежата е 100 пъти по-бърза от 5G, докато 5G сигналът е около 100 пъти по-бърз от настоящия 4G такъв. Сами можем да сметнем приблизително колко по-способна новата мрежа, която Китай тества, от обикновените LTE мрежи, с които сме свикнали в момента.

Космосът се оказва едно от малкото места, където подобна технология може да бъде изпробвана, тъй като сигналът бързо се разпръсква във 

Професор Томасо Мелодия от Института по IoT в Североизточния университет в САЩ смята, че установяването на лидерство в развитието на 6G мрежите е от изключителна важност за всяка страна.

То ще спомогне за развитието на нови технологии и индустрии, но според Мелодия "този, който контролира (6G) мрежата, ще контролира светът".

Снимка 505539

Източник: iStock

След като се превърна в безспорен пионер на 5G технологиите, Китай сега се готви да направи същото и със следващото поколение мрежи, споделя Мелодия.

Huawei, 5G и защо Великобритания също загърби китайската марка

Кралството също загърбва Huawei

5G антените на Huawei ще са рядкост

Въпреки това професорът вярва, че САЩ, а и останалите страни по света, все още могат да се включат в надпреварата и да не позволят на Китай да доминира 6G честотите.