По данни на Statista през 2022 г. мобилният гейминг изпревари конзолния с почти двоен пазарен дял и по всичко личи, че бъдещето на игрите в голяма степен ще се върти около смартфона. 

Samsung Galaxy S23, S23+, S23 Ultra и всичко за новите смартфони

Новата серия на Samsung Galaxy S23 - по-мощна от всякога

Ultra камера с 200МР

Именно затова за много потребители вече не е достатъчно телефонът им да има просто добра камера и достатъчно памет, или пък да е с привлекателен дизайн. 

Телефонът вече трябва да може да замести мощта на конзолата, яркостта и честотата на телевизора у дома и бързината на лаптопа. 

Снимка 614605

Източник: Samsung

Очевидно всички тези съображения, а и редица други, са били на фокус за инженерите на Samsung при разработката на тазгодишната серия Galaxy S23. 

Избери си оръжие

Трите модела в серията се стремят да предложат сходна производителност и усещане, но всеки от тях съответства на личните ни предпочитания и е лесно да се насочим към най-подходящия за нас.

Екранът е водещ компонент за всеки геймър, а Samsung определено разбира от екрани. Galaxy S23, S23+ и S23 Ultra са с диагонали на панела от респективно 6.1, 6.6 и 6.8 инча - всеки един от тях предоставя предостатъчно площ за забавления. 

Снимка 615151

Източник: Samsung

Изборът ни би зависел най-вече от това дали се чувстваме комфортно с по-голям, или с по-малък телефон в ръцете, защото разликите в останалите показатели не биха имали твърде голямо влияние върху преживяването ни. 

И трите модела са с честота на опресняване до 120Hz, която се превърна във вече задължителна екстра за геймърите и ни осигурява преживяване, напълно съизмеримо с конзолното или компютърното. А гледането на видео съдържание в YouTube e истинско удоволствие, особено с активирането на достъпа до YT Premium.

Снимка 615154

Източник: Samsung

Истинските ценители на детайла най-вероятно биха се насочили към Ultra модела, тъй като резолюцията при него е 3088 х 1440 пиксела, докато S23+ и S23 са с 2340 х 1080 пиксела. Но и трите AMOLED панела поддържат HDR съдържание. 

Въпрос на скорост

Много от големите и тежки игри, които доскоро играехме само на РС или конзола, вече имат мобилни версии. Последните обаче продължават да са все толкова тежки и да изискват доста памет.

Когато сравняваме мобилния гейминг с конвенционалния, обикновено аргументът в полза на втория е базиран на производителността и процесорната мощ. 

Снимка 615152

Източник: Samsung

При тазгодишните смартфони на Samsung подобна дискусия би звучала безпочвена и ненужна. Цялата серия Galaxy S23 залага на новия и супер мощен флагман на Qualcomm. 

Става дума за Snapdragon 8 Gen 2, който е "специално настроен" за Galaxy, като новата архитектура на процесора осигурява до 30% повече производителност спрямо миналогодишната серия. 

Черешката на тортата за феновете на игрите обаче е графичният процесор Adreno 740, който тази година е с 41% по-бърз. 

Снимка 614606

Източник: Samsung

Процесорът е комбиниран с минимум от 8GB RAM, което е и стандартът при повечето лаптопи, но заклетите геймъри най-вероятно биха заложили на конфигурацията с 12GB RAM, която е налична при Galaxy S23 Ultra. 

Тази година минимумът за вградена памет е 256GB, а това е доста важно, като вземем предвид колко големи са някои от популярните мобилни игри и приложения.

Не на последно място този процесор идва с X70 5G модем с AI оптимизации, за да осигури максимална скорост на връзката, която е от ключово значение за много онлайн игри.

Снимка 615150

Източник: Samsung

Периферни екстри

В продължение на години често срещан проблем при мобилния гейминг бе прегряването на телефона и ограничения живот на батерията, който при загряване се скъсява още повече. 

Всеки Galaxy S23 телефон разполага с усъвършенствана и разширена Vapor Chamber камера за охлаждане, която замества шумните вентилатори на конзолата и компютъра. Така дори при по-дълги гейминг маратони няма да имаме усещане, че устройството в ръцете ни ще се разтече. Те са възможни и благодарение на батериите - друга сфера, в която Samsung има завидни традиции и опит. 

Снимка 614611

Източник: Samsung

Ако сме от геймърите, които предпочитат по-леки игри и не играят твърде често, то батерията с 3900mAh в Galaxy S23 би била напълно достатъчна за нас. Ако обаче редовно прекарваме часове, играейки Call of Duty или Fortnite, най-добре ще е да се насочим към Galaxy S23+ и S23 Ultra, които са с доста големи батерии с респективно 4700mAh и 5000mAh. 

Голямата игра 

Който и модел да изберем, със сигурност ще спестим разходи, тъй като нуждата от мобилна или дори стационарна конзола, или от напомпан РС би отпаднала. Така, освен пари, спестяваме и отпадъци и транспортни замърсявания за планетата ни. Но това не е всичко. 

Снимка 615156

Източник: Samsung

Устройствата Galaxy идват с все повече рециклирани материали – от шест вътрешни компонента в Galaxy S22 Ultra до 12 вътрешни и външни компонента в Galaxy S23 Ultra. 

Galaxy S23 серията води по наличие на рециклирани материали, включително рециклиран алуминий, рециклирано стъкло и рециклирана пластмаса, произведена от изхвърлени риболовни мрежи, варели за вода и бутилки от полиетилен (PET).

Снимка 614610

Източник: Samsung

JerryRigEverything, Samsung Galaxy S23 Ultra и колко здрав е новият смартфон

Колко издръжлив е новият Samsung Galaxy S23 Ultra

“Здрав като скала”

Така, покрай спасяването на заложник или принцеса в някоя игра, по наш, съвсем малък, но значим начин, спасяваме и най-ценната карта - тази, в която живеем всички.