Някои хора съзнателно избират да не ъпдейтват приложенията в телефона си, а някои приложения пък изобщо не получават ъпдейти и няма нужда да бъдат обновявани. 

Google Maps, Apple Maps и какви данни събират за нас двете приложения

Защо да изтрием Google Maps, aко сме с iPhone

Apple Maps срещу Google Maps

Именно те са най-опасните за сигурността ни, казват от компанията Pixalate, която е изчислила, че около една трета от приложенията в Google Play и App Store са потенциално рискови за потребителите и техните данни. 

Около 1.55 милиона приложения в двата онлайн магазина не са получавали ъпдейт през последните две години, казват от Pixalate, и това ги прави потенциално опасни. 

Снимка 574148

Източник: iStock

869 000 от тях се намират в Google Play, a 650 000 - в App Store. 

Интересното е, че и двете платформи имат правило за премахване или скриване на "изоставени" (без ъпдейти) за поне две години приложения, така че се очаква скоро тези милион и половина заглавия да бъдат заличени от страниците им.

Нещо повече - Pixalate са открили цели 314 000 "супер изоставени" приложения, които не са получавали ъпдейт от повече от пет години. 

Снимка 574149

Източник: iStock

Именно затова е добре всеки да може сам да преценява и проверява доколко дадено приложение може да компрометира личните му данни и сигурност. 

Изтриване на снимки, приложения, cache и как да направим пролетно почистване на смартфона

Как да направим пролетно почистване на телефона

В няколко лесни стъпки

Възможно е някои от тях вече да са в телефоните ни, а от Pixelate казват, че най-често изоставените приложения са в категориите игри, образование и справки.