Тези дни в мрежите се завъртяха доста кадри на просълзени, добре облечени и добре изглеждащи младежи, а причината за сълзите им е спирането на Instagram на територията на Русия. 

Apple, Русия и решението на компанията да спре продажбите на продуктите си

Apple спря продажбите си в Русия

Западът отговаря

Блокирането на социалната мрежа е факт от вчера, а инфлуенсърите, чийто хляб зависи от постовете им, търсят начини да заобиколят забраната. 

Данни на Global Check показват, че огромна част от населението на страната вече е без достъп до платформата на Meta. 

До това се стигна, след като компанията на Марк Зукърбърг обяви, че в голяма степен ще толерира езика на омразата и призивите за насилие срещу руснаци и руски военни в Украйна. 

Meta официално съобщи, че ще въведе временна промяна в правилата си на модериране на съдържание в Украйна и ще позволява лозунги от рода на “смърт на руските нашественици”. 

Същевременно Instagram и Facebook разрешиха и на руснаци да изразяват мнения против случващото се в Украйна и да призовават към насилие. 

Вследствие на всичко това руската прокуратура е поискала от съда Meta да бъде обявена за екстремистка организация, което обосновава и забраната на Instagram и Facebook.

Zello, Русия и спирането на приложението в страната

Приложението, което Русия спря

Не, не става дума за Facebook

Към момента ограниченията могат да бъдат заобиколени само чрез ползването на VPN, който “лъже” системата, че потребителят се включва от място, различно от Русия. 

По данни на Instagram са отрязани около 80 милиона акаунта, като изобщо не е ясно дали и кога забраната ще бъде оттеглена.