Разумно би било да предположим, че изключеният телефон е невъзможен за хакване, но това не е точно така, казват учени от Техническия университет в Дармщат, Германия. 

Apple, YouTube, Facebook и колко милиарда загубиха някои компании заради новите защити в iPhone


Колко милиарда загубиха YouTube и Facebook заради Apple

iPhone не може да бъде следен по този начин

Те са установили, че някои компоненти в телефона, като например NFC предавателят, повечето чипове за безжична комуникация и Bluetooth компонентите остават активни до 24 часа, след като сме изключили устройството. 

Това означава, че теоретично бихме могли да получим достъп до дигиталните ключове и информацията за кредитни карти и други документи, съхранявани в телефона. 

Снимка 574906

Източник: iStock

Чрез достъп до тези компоненти хакери биха могли да получат достъп до данните ни и дори да инсталират рисков софтуер без изобщо да разберем, съобщава Аrs Technica. 

Немските учени казват, че това е станало възможно след въвеждането на Low-power Mode в iOS 15, благодарение на който гореизброените компоненти остават активни. 

Снимка 574907

Източник: iStock

Този режим е различен от режимът за пестене на батерия, който можем собственоръчно да включим или изключим, и за разлика от него Low-power Mode не може да бъде деактивиран от потребителя. 

Google Maps, Apple Maps и какви данни събират за нас двете приложения

Защо да изтрием Google Maps, aко сме с iPhone

Apple Maps срещу Google Maps

Откритията са изпратени към Apple, но компанията все още не е излязла със становище по въпроса.