В условията на ескалираща инфлация е разумно да предположим, че потребителите биха предпочели да се насочат към по-евтини смартфони. 

Apple iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, цена и всичко останало за новите смартфони

iPhone 14 - нещо ново, нещо старо и още по-скъпо

Кой от новите модели да изберем

Това обаче изглежда не е точно така, когато става дума за тазгодишната серия iPhone 14. 

Наскоро Bloomberg разкри, че Apple възнамерява да “ореже” производството на базовия iPhone 14 с поне шест милиона бройки заради слаб интерес към модела. 

Снимка 586651

Източник: Apple

В същото време обаче компанията се радва на силни продажби на по-скъпите iPhone 14 Pro и 14 Pro Max и планира да пренасочи усилията си към производството на тези модели.

Търсенето за iPhone 14 Pro Max изглежда е толкова голямо, че периодът за доставка се оказа най-дългият за телефон на Apple от шест години насам - средно по 36.5 дни. 

Една от причините за високия интерес към Pro моделите е фактът, че само те получиха нов чип тази година, 48-мегапикселови камери и промяна в дизайна, макар тя да е съвсем минимална.  

Снимка 586649

Източник: Apple

Все пак технологичният гигант продължава да преследва ревизираната през лятото бройка от 90 милиона продадени устройства за втората половина на годината. 

Не изключваме обаче и възможността компанията отново да преразгледа прогнозите си или да не успее да достигне споменатите продажби, имайки предвид глобалните изгледи за пазара на смартфони през настоящата година. 

iPhone 14, iFixit и колко лесен е ремонтът на новия телефон

По-евтино ли е да счупим iPhone 14, отколкото iPhone 13

Сериозни подобрения

Маркетинговата агенция IDC прогнозира, че продажбите на телефони за тази година ще са с поне 6.5% по-ниски спрямо миналата година, като причини за това са войната в Украйна, инфлацията и опасенията от рецесия в различни точки на света.