След разпада в отношенията между Huawei и Google, по всичко личи, че китайският производител ще трябва да заложи на собствена оперативна система и собствен магазин за приложения за бъдещите си Mate 30 смартфони.

Huawei, скандалът със САЩ и защо компанията не може да създаде собствена алтернатива на Android

Защо Huawei не може да създаде собствена алтернатива на Android

Мисията е (почти) невъзможна още от самото начало

Вчера XDA публикува имейл, който Huawei е разпратил до голям брой компании, призовавайки ги да създадат версии на мобилните си приложения, които могат да бъдат свалени от AppGallery - собствената алтернатива на Play Store на Huawei.

В имейла Huawei съобщава, че AppGallery е инсталиран на всичките 350 милиона апарати, които компанията е продала през последните две години, и се радва на 270 милиона активни потребители всеки месец.

Китайският гигант обещава да осигури пълен достъп и поддръжка за приложенията, и кани компаниите да се присъединят напълно безплатно към Huawei Developer обществото, което наброява 560 000 разработчици на софтуер от цял свят.

Google: забраната на Huawei e опасна за всички

Google: забраната на Huawei e опасна за всички

Как мерките на САЩ могат да имат обратен ефект

Всичко това означава, че Huawei далеч не се предава под напора на забраните, наложени от САЩ, и ще направи всичко възможно, за да продължи да произвежда функциониращи смартфони.