Вчера, 25 май, Huawei направи две доста значими за бъдещето си разкрития, чието  развитие в голяма степен ще определи как и какви продукти на компанията ще ползваме занапред. 

Huawei P50, HarmonyOS и изтеклите изображения на смартфона

С Android ли ще бъде Huawei P50

Първият телефон с HarmonyOS май се задава

Първото от тях е, че HarmonyOS ще се появи в завършен вариант на 2 юни, а второто идва директно от СЕО-то на Huawei Рен Женгфей и гласи, че разработката на софтуер трябва да се превърне в новия фокус на китайския гигант. 

По отношение на HarmonyOS се изписа и изговори доста в последните месеци, като дори се появи информация, че операционната система ще е съвместима с устройствата и на други марки, които към момента разчитат на Android и Google. 

Снимка 502404

Източник: iStock

Както знаем обаче, HarmonyOS ще присъства и в устройства, различни от смартфоните. 

Много вероятно е на 2 юни да видим екран и часовник с новата операционна система, освен новите P50 модели, които по последни данни от сайта на Huawei би трябвало да се появят следващия месец. 

По всичко личи, че новата операционна система ще заеме централна роля в портфолиото на компанията, за което свидетелства и призивът на Женгфей за фокус върху разработката на собствен софтуер занапред. 

Снимка 502406

Източник: Huawei

Целта на СЕО-то е чрез инвестиции и развитие на HarmonyOS и Huawei Mobile Services компанията да се превърне в лидер в областта на софтуера. 

“САЩ ще имат доста малко контрол над бъдещето ни развитие и ще имаме много по-голяма автономност”, казва Женгфей по отношение на новата стратегия. 

Изложената информация идва директно от вътрешен за компанията документ, попаднал в полезрението на Mobile World Live. 

Тези решения, както и навлизането на Huawei в индустрията на електромобилите, са продиктувани от продължаващите рестрикции, наложени от страна на САЩ, които изглежда ще продължат и под администрацията на Джо Байдън. 

HarmonyOS, Huawei и може ли новата операционна система да измести Android

Може ли HarmonyOS на Huawei да измести Android

HarmonyOS е достъпна за всички телефони с Android

Въпреки че оказаха силен негативен ефект върху разработката на телефони и други джаджи, рестрикциите на САЩ няма как да възпрепятстват Huawei в развитието на собствени приложения и софтуерни продукти.