Ето че вратата на Google най-накрая започва да се затваря пред лицето на Huawei, след като вчера, 29 август, стана ясно, че бъдещият Huawei Mate 30 най-вероятно ще бъде лишен от платформата на Google.

Говорител на Google съобщи пред Reuters, че смартфонът, който се очаква да се появи към края на септември, няма да разполага с лицензирани приложения и услуги на Google.

Както можем да се досетим, причината за това са забраните, наложени върху търговията на американски компании с китайския телекомуникационен лидер.

САЩ удря Huawei с нова порция санкции

САЩ удря Huawei с нова порция санкции

Американските компании няма да могат да купуват от Huawei и ZTE

Временната отмяна на някои от рестрикциите важи само за настоящите и вече официално обявени продукти на Huawei, но не и за бъдещи такива, какъвто е случаят с Mate 30.

Редица американски предприятия са кандидатствали за общо 130 лицензи, чрез които търсят начин да продължат да продават компоненти и продукти на Huawei, но не е ясно дали Google е сред тях.

Harmony OS, Huawei и какво ще е първото устройство с новата операционна система на компанията

Какво ще е първото устройство на Huawei с Harmony OS

Резервен план, ако Google “отреже” Huawei

Всичко това означава, че мистериозната оперативна система Harmony OS на Huawei може би ще направи дебюта си в смартфон още през идния месец, въпреки че от Huawei неколкократно обясниха, че предпочитат да продължат работата си с Android.