Новата оперативна система iOS 14 внесе в iPhone цял куп новости, като вниманието на всички бе приковано основно от т.нар. Widgets, с които можем да настройваме и променяме началния екран - както пожелаем.

Наскоро обаче стана ясно, че много потребители не си дават сметка, че iOS 14 крие и възможност да превърнем гърба на iPhone в "сензитивна" повърхност и да управляваме телефона чрез докосване на задния панел.

В Instagram се появи видео по темата, а популярността му и реакциите спрямо него разкриват точно колко малко собственици на iPhone са наясно с новата функция.

Както става ясно във видеото, в менюто Settings > Аccessibility > Touch има подменю, наречено Back Tap, чрез което можем да програмираме различни функции при двойно или тройно докосване (тапване) на гърба.

Така например гърбът може да се превърне в средство за щракване на скрийншот, активиране на фенера, заключване, извикване на началния екран, активиране на Siri и други функции.

Снимка 499453

Източник: iStock

Важно е да подчертаем, че самият заден панел на iPhone не разполага със скрити сензори, а разчита на акселерометъра в самия телефон, който е чувствителен към движения, вибрации и очевидно почукване на гърба.

Apple, iPhone 13, Apple Glass и как ще бъде ползван LiDAR сензорът през 2021 г.

За какво ще ползва Apple LiDAR сензора през 2021 г.

Очилата на Apple стават все по-реални

Това означава, че не трябва да разполагаме с най-новия iPhone 12, за да се възползваме от функцията, а е достатъчно да сме с модел, който е съвместим с iOS 14, а именно - всички от iPhone 8 насам.