Премахването на адаптора за зареждане (и слушалките) от комплектите на iPhone бе едно от най-коментираните и спорни решения на Apple, което обаче по-късно бе взето и от други производители на телефони. 

Apple и колко би струвал абонаментът за iPhone

Колко ще струва абонамент за iPhone от Apple

Всяка година нов телефон

Милиони потребители по света се оплакаха, че ще трябва да плащат допълнително, за да се сдобият с оригинално зарядно, а някои заведоха дори дела срещу Apple. 

Тази седмица едно такова дело в Бразилия бе приключено с присъда срещу Apple и налагане на глоба от 1081 долара в полза на ищеца, след като съдът определи практиката на Apple като “нелегална” и “търговска злоупотреба”. 

Снимка 571582

Източник: iStock

Решението на съда е базирано на факта, че потребителят е задължен да купи два от продуктите на Apple, за да може единият от тях да работи нормално, а това очевидно е против нормите на търговските разпоредби. 

Оправданието, че включеният в комплектите USB-C към Lightning кабел може да се ползва с адаптори от други производители, не е било прието. 

Снимка 571581

Източник: iStock

Друг мотив, който Apple изтъкна за действията си, е желанието й да направи производството и търговията си “по-зелени” със смаляването на размера на комплектите на iPhone, но и той не е приет от бразилския съд. 

В очите на закона премахването на адаптора от комплекта, за да бъде продаван той отделно, по никакъв начин не помага на околната среда, защото компанията продължава да го произвежда и продава така или иначе.

Снимка 522172

Източник: iStock

Това не е първото загубено от Apple дело с тази тематика в Бразилия. 

Samsung, Oppo и как двете компании започват да следват примера на Apple и да разработват собствени чипове

Samsung и Oppo тръгват по стъпките на Apple

Затварят цикъла

През 2021 г., година след премахването на адаптора, бразилски съд глоби компанията с два милиона долара, обосновавайки се с това, че Apple не може ефективно да докаже “зеления” си аргумент.