Преди няколко дни се появи достоверна информация, че в близко бъдеще Apple се готви да пусне абонаментни планове за своте продукти.

Apple, iPhone и абонаментните планове, които готви компанията за своите продукти

Ще можем ли да притежаваме iPhone чрез абонамент

Лизингът е демоде

Тази седмица Марк Гърман от Bloomberg затвърди тези намерения на компанията от Купертино и дори разкри колко би струвал месечният абонамент за iPhone. 

Според него абонатите ще плащат малко по-малко, отколкото плащат месечно хората, които се възползват от програмата Apple Upgrade. 

Снимка 542101

Източник: EPA/БГНЕС

Към момента Apple Upgrade позволява на потребителите да вземат iPhone на двугодишен лизинг с месечна такса от 35.33 долара, като в края на тези две години лизингът приключва и устройството става собственост на потребителя. 

При абонаментния план месечната такса за базов iPhone ще е 35 долара според Гърман, но разликата е, че след една, две или три години телефонът все още ще е собственост на Apple. 

Абониралите се за iPhone oбаче ще могат всяка година да сменят абонамента си и да придобиват най-новия модел устройство, без да доплащат допълнително. 

Снимка 544654

Източник: iStock

По този начин Apple пък си осигурява постоянен поток от пари, който в момента пропуска, тъй като сравнително малко потребители си купуват най-новия iPhone всяка година. 

На всичкото отгоре Apple ще е собственик на върнатите от абонати устройства и ще може да ги препродаде. 

Снимка 540781

Източник: GettyImages

Гърман предвижда, че цената за iPhone Pro модел ще е 45 долара на месец, а за Pro Max - 50 долара. 

Apple, iPhone SE и защо ще бъде намалено производството на новия модел

Тъжната съдба на новия iPhone SE 5G

Инфлацията, война и COVID-19

Важно е обаче да споменем, че Apple все още не е коментирала официално този въпрос и е възможно цените да са различни, когато стартира абонаментният модел.