Apple сякаш бе сред компаниите, които усетиха недостига на чипове и компоненти по-леко от останалите. 

Xiaomi, недостигът на чипове и как се отразява той на компанията

Недостигът на чипове застигна и Xiaomi

Redmi Note 10 е изчерпан

Компанията вече сама създава процесорите си за Mac, но чисто новата серия iPhone 13 може би ще попадне под ударите на нарушените вериги за доставки и ограничените наличности на чипове. 

По данни на Bloomberg компанията е “орязала” бройките iPhone 13, които ще произведе, с около 11% или около 10 милиона устройства, тъй като няколко доставчика не успяват да снабдят нужните компоненти. 

Снимка 546457

Източник: Аpple

Въпреки че компанията не е потвърдила официално тази новина, вследствие на нея акциите й паднаха с няколко процента. 

Според Bloomberg най-големи проблеми изпитват Broadcom и Texas Instruments, които са отговорни за доставянето на респективно безжични компоненти и части за екрана. 

Сглобяването на OLED панела се оказва проблематично, но затруднения изпитват и други доставчици на Apple, без да се уточняват имената им. 

Снимка 544654

Източник: iStock

Имайки предвид, че Apple задава тона на пазара и продажбите в световен план, настоящите проблеми със сигурност ще се усетят в цялата индустрия. 

Наскоро важни китайски партньори на компанията обявиха, че се налага да намалят производството си заради наложени от правителството ограничения за ползване на енергията. 

Apple, MacBook, M1X и кога да очакваме компютри с новия чип на компания

Кога ще се появи вторият фирмен процесор на Apple

Компютрите ще са по-мощни от преди

В този контекст не бихме се изненадали, ако в идните дни и седмици чуем за още по-сериозно ревизиране на плановете на компанията от Купертино и конкурентите й.