Тъмният режим бързо се превърна в стандартна екстра в редица мобилни приложения и в самите мобилни операционни системи на смартфоните, независимо дали говорим за Android, iOS или пък новата HarmonyOS 2.0.

Наличието на повече тъмни пиксели в екрана има две добре известни за всички ни функции - щади очите ни и пести батерията на устройството. 

Учени от университета Пардю са се заели да изпитат тези твърдения и да тестват реалните ефекти на тъмния режим при моделите с AMOLED екрани, каквито имат повечето популярни смартфони. 

Снимка 541530

Източник: WhatsApp

За целта са ползвани само модели с Android и шест от най-популярните приложения в Google Play, а именно Google Maps, Google Calendar, Google News, Google Phone, Calculator и YouTube. 

При експериментите си учените са установили, че тъмният режим може значително да удължи живота на батерията, само ако яркостта на екрана е настроена на 100%. 

В този случай телефонът използва между 39% и 47% по-малко от заряда на батерията, което си е доста голяма разлика. 

Снимка 541533

Източник: iStock

Ако обаче яркостта е намалена до 30-50%, с тъмния режим пестим само 3-9% от енергията, която бихме изразходвали, ако сме със светла тема и без включен тъмен режим. 

А заради настройките за автоматично управление на яркостта, през голяма част от времето телефоните ни са в именно такъв режим на намалена яркост. 

Снимка 541532

Източник: iStock

Затова и ни се налага всяка вечер да зареждаме телефона си, независимо дали през деня сме ползвали тъмен режим, или не. 

Мобилните телефони, LED осветлението, синята светлина и увеличава ли риска от рак

Още един причинител на рак, който е навсякъде около нас

И как да намалим риска

Ползата за очите ни все пак остава, казват учените.