Американското издание "Привеншън" (Prevention) публикува списък с петте най-опасни храни, предлагани от заведенията за бързо хранене.Дали забързаното всекидневие наистина не ни оставя по-добър избор на храна, оставяме на самите вас да прецените.
1. Пица пeперони
Според експертите, ако изядете 180 г от нея, вече сте изчерпали почти наполовина дневния си лимит за сол (ДНП 47%) и вредни наситени мазнини (ДНП 46%), с 1/3 лимита си за холестерол (ДНП 35%) и мазнини (ДНП 31%) и с 1/4 количеството на калориите (ДНП 24%).
Правилно приготвената пица, направена от качествен кашкавал и зеленчуци, може да бъде полезна и вкусна. Но при "хранителната конфекция" по-често се използват евтини компоненти и много хранителни добавки.
Тестото на пицата обикновено се прави от брашно, захар, соево масло и консерванта калиев сорбат. Кашкавалът (всъщност често продукт от растителен произход) съдържа предимно модифицирано нишесте и консерванти. Плънката също има много хранителни добавки, които са чист химичен продукт (натриев нитрит и др.), както и изкуствени ароматизатори.
2. Хамбургер
Един голям хамбургер съдържа 46% ДНП сол, 45% ДНП наситени мазнини, 25% ДНП калории и холестерол, 37% ДНП мазнини, 15% ДНП въглехидрати, почти две бучки захар и 1,5 г трансмазнини.
В месото няма хранителни добавки и други безполезни вещества, но в хлебчето и в соса те са много: високофруктозен сироп, сулфат, калциев карбонат и силикат, соево брашно, емулгатори, калциев пропионат и други консерванти (като натриев и калиев бензоат).
3. Хот дог
В един напълно обикновен хот дог се съдържат 45% от дневната потребителска норма (ДПН) вредни (наситени) мазнини, 38% ДПН сол, 19% ДПН калории, 13% ДПН холестерол, 24% ДПН мазнини, 15% ДПН въглехидрати, 1,5 г трансмазнини, които са доказано вредни.
Кренвиршът съдържа много повече соя и нишесте, отколкото месо. Хранителната химия създава неговия вкус, цвят и консистенция, а фосфатите задържат водата и увеличават обема му. Хлебчето често съдържа не по-малко хранителни добавки, отколкото хлебчетата за хамбургери. Майонезата и кетчупът в голяма степен също са продукти на съвременната химия и са далеч от своите "прародители".
4. Пилешки крилца
Ако изядете три крилца (150 г), ще изчерпите наполовина дневния си лимит на холестерол, 45% от лимита си на мазнини и 40% от този на сол. Освен това ще приемете 24% от ДНП калории и 18% от ДНП вредни мазнини.
Сигурно ще се изненадате неприятно, но 15% от пилешките крилца се състоят не от пилешко месо, а от вода, фосфати и сол. Сосът, предлаган към тях пък е богат на соя и хранителни добавки (най-често натриев диацетат).
5. Дюнер
За него като правило се използва най-евтиното свинско или пилешко месо - приготвянето му на грил, както и голямото количество сол, замаскирват всички негови недостатъци.
Ако месото не е изпечено добре, винаги съществува опасност от натравяне. От друга страна е доказано, че печенето на скара и пърженето са най-нездравословните начини за приготвяне на храната.
Сосовете, кетчупът и майонезата обикновено са "чиста химия" и съдържат малко натурални продукти. Колкото до тестото за хлебчето, то не се различава от това за хот дога или хамбургера.
zdrave.bg
morgenstern
на 08.12.2008 в 13:16:11 #7хмммм, нека не забравяме, че убива не отровата, а дозата, така че споко, дишайте дълбоко...
vixie
на 08.12.2008 в 13:00:35 #6Лично твое мнение,но поради голямото население на араби в целия свят,няма нормален човек,който да не знае какво е дюнер..
ampi15
на 07.12.2008 в 23:59:27 #5не разбрах само защо крилца
PPK
на 07.12.2008 в 21:41:18 #4Да, и току що са паднали от Марс.
лично мое мнение
на 07.12.2008 в 12:32:38 #3С други думи - номер 5 си го изсмукахте от задниците ! Американското издание "Привеншън" (Prevention) сигурно няма и предства какво е дюнер ... МАНИПУЛАТИВНИ КРЕТЕНИ
BORSUK
на 07.12.2008 в 10:56:32 #2С други думи не е проблемът в рецептата, а в суровините.... Всичко вече е химия и е наложително да се стимулират производителите на естествени, био (или както там ги наричат) храни.
pusi
на 07.12.2008 в 06:36:11 #16-Распран гъз яхния би трябвало да е на 1 място като най вредното ястие,съдържа всички вредни съставки за зравето.