Кой не обича да мечтае? Хубаво би било обаче да се научим да осъществяваме поне част от желанията си в реалността. Как? Как да бъдем не само целеустремени, но и упорити в постигането на целите си?

Най-доброто начало е да определите какво ви пречи да достигате желаното? Вгледайте се в себе си. Може би, в действителност това, което приемате за собствено желание, ви е натрапено от други хора. А може би не ви достига мотивация, понеже не можете съвсем ясно да си представите ползите, които ще ви донесе постигането на определена цел. Задайте си горните въпроси и се опитайте да отговорите честно. А след това пристъпете към следващия алгоритъм.

1. Формулирайте целта максимално ясно и конкретно.

Например, не просто "искам да отслабна", а "искам да отслабна 5 кг.". Целта не трябва да е мъглява, нито пък нереална - тя трябва да бъде във възможностите ви да я осъществите.

2. Поставете си краен срок.

Ако не го направите, има вероятност да отглагате безкрайно. Например, ако всеки път, когато ви предложат парче торта, вие решавате, че може да започнете да отслабвате и от утре, това няма да ви доведе до постигане на целта ви.

3. Използвайте позитивна мотивация.

Не си казвайте "искам да отслабна, защото не искам да съм дебел/а" или "искам да изкарвам повече, защото не искам да съм беден/на". В тези случаи мозъкът ви се фокусира на това, което не искате, а не върху истинските ви стремежи. Даже на подсъзнателно ниво вие извиквате в ума си негативна картина - мозъкът възприема "беден" и "дебел", а не положителното намерение. Трябва да се научите да се мотивирате с позитивни образи: например, да си казвате какви елегантни дрехи ще можете да обличате, когато отслабнете или какво ще можете да си позволявате, когато забогатеете.

4. Погледнете в бъдещето.

Представете си за няколко минути, че сте постигнали желания резултат. Почувствайте какво означава да го притежавате, преживейте радостта и възторга, погледите на другите, усетете новите дрехи с по-малък размер върху тялото си или усетете аромата на новата кола, която сте си купила с парите, които вече притежавате. Това упражнение на визуализиране на постигнатата цел трябва да се прави ежедневно - то ще ви помогне да съхраните мотивацията си и да не се отделяте от правилния път.

5. Направете целта си "постоянно присъствие".

Може да я запишете, заедно с позитивните утвърждения от точка 3 и образите от точка 4 и да я сложите някъде, където най-често ще можете да я виждате. Тази проста стъпка ще ви помогне да не забравяте целта и резултатите от постигането й дори за минута.

6. Съставете план за постигането на целта.

Както и самата цел, той трябва да е конкретен и реалистичен. Ако например искате да отслабнете 5 кг. за три месеца, разделете тези месеци на седмици и планирайте действията за всяка от тях. Планът може да е нещо от сорта на: "в понеделник - да пробягам 2 км., вторник - аеробика 1 час, сряда - да пробягам 2 км." и т.н. Колкото по-конкретен е плана, толкова по-добре.

7. Придържайте се към плана си.

Иначе всичко се обезсмисля. Ако откриете, че сте планирали твърде амбициозно, може да коригирате някои от точките, но в никакъв случай не изоставяйте започнатото.

ТЯ.bg