Десетки българи осъмнаха със спрени профили, алармират самите те. Хората нямат достъп до акаунтите си във Фейсбук, а приятелите им виждат, че те са изтрити. Някои профили не са възстановени със седмици.

Много от пострадалите са се опитали да възстановят профилите си, като са изпратили мейли до админите на Фейсбук с въпрос защо са спряни.

Отговорът е, че имената им не съответстват с изискванията на Фейсбук и се налага човекът да докаже самоличността си.

„Facebook е място, където хората използват истинската си самоличност, затова искаме да се уверим, че можете да използвате своята", пише в отговорите на администрацията.

Изведнъж се оказва, че в имената на профилите не трябва да има:

- символи, цифри, необичайни главни букви, повтарящи се знаци или пунктуация

- знаци от много езици

- титли от всякакъв вид - професионални, религиозни

- има на повече от едно лице, защото акаунтите са за лична употреба

Проблем ще са и прякорите, защото такава е новата политика на социалната мрежа. Въпреки че официално нова политика не е обявявана.

Бъдещата липса на анонимност най-вероятно има за цел да намали троловете. От друга страна, анонимността винаги е била форма на висша свобода на изразяване.

Според админите на Фейсбук това е за "добро", защото имало много хора с прякори и с еднакви имена. Значи да му мислят българите и руснаците с имена като Иван Иванов, Петър Петров, Мария Петрова.

Най-необичайното е, че една от формите на Фейсбук предлага да докажеш самоличността си с паспорт, шофьорска книжка, здравна карта, карта за библиотека и др. Личните данни досега не бяха изисквани от Фейсбук, но за десетки хора това вече е реалност. Налага се те да изпращат личните си данни по имейла на адресите, от които им пускат тези писма, с ясното съзнание, че зад тези мейли може и да не стоят хора.

Въпрос е - има ли право Фейсбук да изисква лични данни?

Според някои предположения това може да е изключително добра фишинг измама, с която Фейсбук може да няма и нищо общо. Но всичко това се случва на административния панел на Фейсбук и не е възможно хакерите да са толкова добри, коментират от lentata.com

Все пак бъдете подготвени, че профилите ви могат да бъдат блокирани, ако имената на профилите ви са с инциали, цифри, с обърнати имена, с прякори или смесени на кирилица и латиница./ Lifestyle.bg