Всеки от нас е забелязвал самоубийственото поведение на насекомите, които сякаш обезумяват при вида на светеща лампа, огън или свещ нощем. Дали науката може да обясни това странно поведение?

Пътеводна звезда

Съществуват няколко теории, които с променлив успех го правят. Според една от тях, насекомите използват светещите небесни тела - слънцето, луната и звездите - за навигация, движейки се под точно определен ъгъл спрямо тях.

Когато обаче се натъкнат на изкуствен източник на светлина нощем, той разпръсква светлина във всички посоки и насекомото не може да спази такъв ъгъл и объркано започва да обикаля в кръг около източника, докато не изгори.

За да виждат пътя

Друга теория поддържа идеята, че насекомите предпочитат да виждат къде летят и затова се стремят към осветените области около източника на светлина. Но знаем, че често в добре осветена стая, мушиците и нощните пеперуди предпочитат да се тълпят непосредствено около лампата, вместо да летят из цялото осветено пространство.

Снимка 322189

Източник: iStock

Сладка смърт

Някои учени подозират, че това, което привлича пеперудите, е ултравиолетовото излъчване на някои осветителни тела, тъй като има цветя, които отразяват ултравиолетовата светлина от слънцето и насекомите възприемат лампата като цвете.

Сходна теория развива Филип Калахан през 70-те години на миналия век. Той открил, че някои феромони, чрез които пеперудите си търсят партньор за чифтосване, са луминесцентни и светят много слабо.

Калахан установил още, че инфрачервеният спектър от светлината, която излъчват свещите, съдържа същите дължини на вълната като феромоните, което го навело на мисълта, че мъжките пеперуди възприемат пламъка като неустоима женска и така намират смъртта си.

Снимка 322188

Източник: iStock

За съжаление, всяка от тези хипотези има много недостатъци и нито една не може да бъде приета единодушно за вярна. Засега явлението остава забулено в мистерия.

Истината е, че не всички насекоми се привличат от светлината. Има поне един вид, който се крие от нея - хлебарките.