Колкото и странно да ни звучи, днес, 29 май, е обявен за ден, в който трябва да сложим възглавницата си в хладилника. Поредният откачен празник, ще си кажем. Но нека първо да видим какво се крие зад него и дали пък идеята не е добра. И то не само за днес, а и за утре, и другиден.

Възглавницата е от съществено значение за качеството на съня ни. А когато говорим за топлите месеци от годината, търсим не само удобство, но и прохлада. Ако имаме достатъчно голям хладилник и поставим в него възглавницата си за час-два преди лягане, то тя ще бъде нашето спасение от горещината през нощта, която не ни дава да заспим. 

Снимка 359132

Източник: Facebook / Put A Pillow On Your Fridge Day - May 29th

Звучи логично, нали? Но това е само практичната страна на този ден. И в действителност, не по тази причина ни приканват да извършим това необичайно действие. Всичко започва още през 20-те години на миналия век.

Тогава хората в САЩ и Европа незнайно как създават традицията веднъж годишно да слагат една кърпа в килера или мазето си. Просто по онова време не е имало хладилници. Тогава са смятали, че това ще донесе късмет и финансови постъпления. Как точно, не е ясно.

Незнайно как и традицията еволюира покрай навлизането на хладилниците в домовете. А кърпата се заменя с възглавница. Ако нямаме достатъчно място вътре в уреда за охлаждане, можем да я поставим и отгоре.

Снимка 359131

Източник: Facebook / Put A Pillow On Your Fridge Day - May 29th

Очаквано, необичайният празник е превърнат в бизнес и в интернет се предлагат тематични възглавници, с които да отбележим този ден. Ако ни се струва прекалено странно за нас, можем просто да си щракнем едно селфи с нашата си и така да отбележим повода.