Черният хайвер веднага предизвиква у нас асоциации за богатство, лукс и разточителство на масата. Той определено не е храна за простосмъртните, а цената му достига стотици левове за едно малко бурканче. Но на какво се дължи толкова високата му стойност?

Ползите от омега 3 мастните киселини

Ползите от омега 3 мастните киселини

И как е най-добре да си ги набавяме

История и слава

През годините и вековете хайверът винаги се е свързвал с кралските семейства и аристокрацията. Просто представителите им са били единствените, имащи възможност да си го позволят на трапезата.

Така хайверът се превръща в символ на благосъстояние и то още преди да започне да се конкурира с шампанското и трюфелите. И до днес продължава да е така, особено в един свят на технологии, когато веднага можем да споделим с всички, че си похапваме от деликатеса.

Добиване

Често отнема доста време, докато отглежданата за хайвер риба достигне подходящата възраст. Най-скъпият и истински хайвер е този от белуга, следван от есетровия. Но само четири от общо 24 разновидности на есетрата създават ядлив хайвер. Популацията им е съсредоточена предимно в Каспийско море.

От друга страна, ако са отглеждани в развъдник, рибите изискват своите разходи, докато бъде реализирана продукцията. Все пак, цената на хайвера от естествено отглежданата риба е доста по-висока от тази от развъдници.

Снимка 359458

Източник: iStock

Комбиниране

Хайверът определено спада към гурме културата. Скъп, консумира се в малки количества, с финес и внимание към детайла. Готвачите го харесват заради възможността да бъде комбиниран по много различни начини.

Хайверът се използва за направата на луксозни ордьоври и е истинско предизвикателство за всеки шеф да го сервира по най-красивия начин, пише Happy dieter. А за комбинирането с водка няма нужда да говорим много - просто класика.

Ползи

Плюсовете за нас от употребата на истински, качествен хайвер, са не една и две. Той се слави като един от най-мощните афродизиаци. В миналото е използван като лекарство за импотентност, още преди да бъде измислена виаграта. Със сигурност този ефект се подпомага и от идеята, че щом го ядем, значи можем да си позволим много.

Снимка 359364

Източник: iStock

Освен като афродизиак, хайверът може да се използва и като антидепресант. Този ефект се дължи на факта, че е наситен с Омега-3 мастни киселини. Те действат благоприятно при депресии и емоционални разтройства. А и самото усещане, че ядем нещо толкова скъпо, със сигурност ще ни повдигне настроението.

5 странни деликатеса

5 странни деликатеса

Които можете да опитате

На фона на тези две ползи, няма как да не изтъкнем и факта, че хайверът е една от най-здравословните храни като цяло. Съдържа голямо количество протеини, витамини, желязо, калций, магнезий. Влияе положително при високо кръвно и се грижи за сърцето. Укрепва костите и подобрява зрението, особено на тъмно.