Черният хайвер веднага предизвиква у нас асоциации за богатство, лукс и разточителство на масата. Той определено не е храна за простосмъртните, а цената му достига стотици левове за едно малко бурканче. Но на какво се дължи толкова високата му стойност?
История и слава
През годините и вековете хайверът винаги се е свързвал с кралските семейства и аристокрацията. Просто представителите им са били единствените, имащи възможност да си го позволят на трапезата.
Така хайверът се превръща в символ на благосъстояние и то още преди да започне да се конкурира с шампанското и трюфелите. И до днес продължава да е така, особено в един свят на технологии, когато веднага можем да споделим с всички, че си похапваме от деликатеса.
Добиване
Често отнема доста време, докато отглежданата за хайвер риба достигне подходящата възраст. Най-скъпият и истински хайвер е този от белуга, следван от есетровия. Но само четири от общо 24 разновидности на есетрата създават ядлив хайвер. Популацията им е съсредоточена предимно в Каспийско море.
От друга страна, ако са отглеждани в развъдник, рибите изискват своите разходи, докато бъде реализирана продукцията. Все пак, цената на хайвера от естествено отглежданата риба е доста по-висока от тази от развъдници.
Източник: iStock
Комбиниране
Хайверът определено спада към гурме културата. Скъп, консумира се в малки количества, с финес и внимание към детайла. Готвачите го харесват заради възможността да бъде комбиниран по много различни начини.
Хайверът се използва за направата на луксозни ордьоври и е истинско предизвикателство за всеки шеф да го сервира по най-красивия начин, пише Happy dieter. А за комбинирането с водка няма нужда да говорим много - просто класика.
Ползи
Плюсовете за нас от употребата на истински, качествен хайвер, са не една и две. Той се слави като един от най-мощните афродизиаци. В миналото е използван като лекарство за импотентност, още преди да бъде измислена виаграта. Със сигурност този ефект се подпомага и от идеята, че щом го ядем, значи можем да си позволим много.
Източник: iStock
Освен като афродизиак, хайверът може да се използва и като антидепресант. Този ефект се дължи на факта, че е наситен с Омега-3 мастни киселини. Те действат благоприятно при депресии и емоционални разтройства. А и самото усещане, че ядем нещо толкова скъпо, със сигурност ще ни повдигне настроението.
На фона на тези две ползи, няма как да не изтъкнем и факта, че хайверът е една от най-здравословните храни като цяло. Съдържа голямо количество протеини, витамини, желязо, калций, магнезий. Влияе положително при високо кръвно и се грижи за сърцето. Укрепва костите и подобрява зрението, особено на тъмно.
karamazov
на 30.05.2018 в 16:31:40 #1Уважаеми редактори, благодаря, че приехте и направите корекцията!